Hosszabb védelmet kapnak a szerzői jogok

Meghosszabbította hétfőn a zenei producerek és előadók szerzői jogainak védelmét az Európai Unió, az eddigi 50 helyett 70 évig él a védelem.

MNO
2011. 09. 12. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntéssel az Európai Unió gondoskodni akart arról, hogy a művészek egész életükben biztosítva legyenek, és kései éveikben ne kelljen jövedelmük csökkenésével szembesülniük. A hanglemezkiadók világszövetsége (IFPI) üdvözölte a döntést, Plácido Domingo operaénekes, a szervezet elnöke szerint a bejelentés „nagyszerű hír az előadók számára”, mert „egész életükben élvezhetik munkájuk hasznát”.

Az IFPI szerint a lépés közelebb hozta az Európai Uniót a nemzetközi szerzői jogi sztenderdekhez. Becslések szerint a jogvédelem meghosszabbítása 150-2000 eurós többletjövedelmet jelent az érintetteknek.

Az 1960-as években tevékenykedő előadók ezrei álltak annak küszöbén, hogy elveszítsék lejáró szerzői jogaikat, és ezáltal jövedelemkiesést szenvedjenek el. Köztük volt a Beatles, a Rolling Stones, Bob Dylan vagy épp Elvis Presley is. A 27 tagországnak két éve van arra, hogy átültesse saját jogrendszerébe a brüsszeli döntést, amelyet több ország is kifogásolt.

Az Európai Bizottság 2008-ban a szerzői jogvédelem 95 évre szóló meghosszabbítását szorgalmazta, az Európai Parlament azonban csak 70 évet támogatott. Néhány ország tiltakozása azonban évekig hátráltatta ennek elfogadását. A hétfői döntést többek között Belgium, Svédország és Hollandia is ellenezte a minisztertanács szavazásán.

A szakma egy része is ellentmondásosnak találja a határozatot, szakértők rávilágítottak, a művészek vajmi keveset profitálnak belőle, mert már pályafutásuk korai szakaszában lemondanak jogaikról lemezkiadójuk javára. Az internetes zenei platformok is vesztesei lehetnek a döntésnek, a hosszabbítás miatt sok új lehetséges üzleti modell kevésbé lesz sikeres, nem tudják a felhasználók részére bocsátani az archívumukban szereplő régi felvételeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.