Hosszú és kimerítő frakcióülésekre számít Lázár János

Az őszi magyarországi jogalkotási program előtt a törvényhozási munkáról, politikai és gazdasági kérdésekről egyeztetett Berlinben Lázár János.

MNO
2011. 09. 06. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz frakcióvezetője Volker Kaudernek, a konzervatív CDU/CSU parlamenti frakcióvezetőjének, valamint a Német Iparszövetségnek (BDI) a meghívására tartózkodott a német fővárosban. Lázár János – aki a német kormánypártok mellett az ellenzéki pártok több vezető politikusával is tárgyalt – az MTI kérdésére elmondta: látogatását szándékosan időzítette a Fidesz–KDNP szerdán kezdődő hajdúszoboszlói frakcióülése elé.

Tárgyalásairól természetesen tájékoztatni kívánja a tanácskozás résztvevőit – jelentette ki a frakcióvezető, hangsúlyozva: hosszú, kimerítő és vitákkal is terhelt frakcióülésre számít, amelyen nagyon komoly döntések születnek majd az ország átalakításával kapcsolatban.

A kétnapos látogatásról a magyar sajtó képviselői előtt tartott, keddi tájékoztatóján Lázár János elmondta, hogy a parlamenti pártok képviselői mellett megbeszélést folytatott Christoph Heusgennel, Angela Merkel kancellár külpolitikai főtanácsadójával is.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a kormánypártok, a CDU és a CSU, valamint a liberális FDP képviselői mellett felkereste az ellenzéki szociáldemokraták, valamint a Zöldek képviselőit is. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki politikusok közül többen korábban bírálták a magyarországi eseményeket.

Volker Kauderrel mindenekelőtt a CDU/CSU és a Fidesz parlamenti frakciója közötti együttműködés megerősítéséről esett szó. Megállapodás jött létre az együttműködés formáiról, valamint témáiról is. Ennek megfelelően a közeljövőben a CDU és a CSU több szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó csoportja tesz látogatást Magyarországon. A megvitatandó témák között lesz többek között a kisebbségek helyzete Közép-Európában, illetve Magyarországon, a nyugat-balkáni helyzet, a térség európai integrációja, az Európai Unió bővítése, továbbá a magyar–német gazdasági együttműködés jelene és jövője.

Lázár János kiemelten fontosnak nevezte azt a német partnerével létrejött megállapodást, amely szerint az őszi magyarországi törvényhozási munka, az előkészítés alatt álló új törvények kapcsán egyeztetésekre kerül sor a CDU/CSU és a Fidesz szakértői között.

A Fidesz frakciójának az a célja, hogy törvényhozási munkájáról kellő időben és alapossággal tájékoztassa a német testvérpártot, különös tekintettel az elmúlt időszakban a német sajtóban zajló, Magyarországgal kapcsolatos vitákra, illetve bírálatokra – mondta el Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője utalt arra, hogy valamennyi párt képviselőivel nyitott légkörű, több érzékeny politikai kérdést is érintő megbeszéléseket folytatott. Mind a kormány-, mind az ellenzéki pártok képviselőivel lezajlott találkozókon szó esett a kétharmados többséggel járó felelősségről – mondta el a frakcióvezető, hozzátéve: „Világossá tettem, hogy Magyarország a leghatározottabban kiáll a demokratikus alapértékek mellett, az új alkotmány kétharmados felhatalmazással, szabad választások következményeként jött létre, továbbá hogy – mint azt az új törvények is garantálni fogják – Magyarország nagyon erős, sokszínű demokrácia lesz.”

A sajtó képviselőit tájékoztatva Lázár János elmondta: a parlamenti törvényhozási munka kapcsán komoly dicséreteket kapott a magyar gazdasági törvénykezés. Noha a német ellenzéki képviselők kritikákat is megfogalmaztak, az összes parlamenti frakció elismeréssel szólt arról, hogy sikerült stabilizálni Magyarország gazdasági helyzetét.

Német tárgyalópartnerei dicsérettel illették a magyar uniós elnökségi munkát is, és utaltak arra, hogy Magyarország Németország kiemelten fontos gazdasági szövetségese – hangoztatta a frakcióvezető. „A német partnerek nyugodtak a magyar gazdasági viszonyokat illetően, és ez nagyon fontos üzenet” – tette hozzá.

Lázár János elmondta: a német politikai pártoktól arra kért lehetőséget, hogy a Fidesz frakciója közvetlenül tájékoztathassa őket – köztük az ellenzéki szociáldemokratákat és a Zöldeket – saját munkájáról. „Nem a kritikát akarjuk elfojtani, tiszteletben tartjuk a németek aggodalmát, beleértve a német sajtó kritikáit, de szeretnénk platformot és lehetőséget arra, hogy saját véleményünket el tudjuk mondani” – hangsúlyozta Lázár János, hozzáfűzve, hogy pártállástól függetlenül meglehetősen nagy nyitottságot és őszinte érdeklődést tapasztalt. „Kényes kérdések is napirendre kerültek, köztük a médiatörvény, a kisebbségek helyzete, az alkotmány, az egyházügyi törvény, láthatóan volt információhiány” – monda el a Fidesz frakcióvezetője, aki meggyőződését fejezte ki: látogatása alkalmas volt arra, hogy a magyar törvényhozás dinamizmusáról árnyaltabb kép alakuljon ki.

Ennek kapcsán a Fidesz vezető politikusa az MTI-nek válaszolva elmondta: azért jött Berlinbe, mert „egészen megdöbbentő, meglepő, ugyanakkor megtisztelő” az az érdeklődés, amellyel a német közvélemény fordul Magyarország felé. „Célom az volt, hogy a parlamenti döntéshozók világában megpróbáljam árnyalni a képet, impulzusokat adjak, és a Fidesz-frakciót igyekezzem a beszélgetések szereplőjévé tenni” – emelte ki, hozzátéve: nem tervezi, hogy más európai nagyvárosokba is ellátogat. Ezt ugyanakkor nem politikai okokkal, hanem a rendkívüli német érdeklődéssel indokolta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.