Hűtlen kezeléssel vádolják az osztrák kancellárt

A Die Presse hosszú elemzésében ismerteti a Werner Faymannal szemben felmerült gyanút és annak hátterét, miért hallgat a kérdésben az ÖVP. A Die Welt arról ír, hogy számolási hiba miatt módosul a hétvégi berlini tartományi választás végeredménye.

2011. 09. 21. 14:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (Diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap Faymann-hirdetés: az ÖVP visszafogott című cikkében tudósít a legfrissebb, a szocialistákat érintő korrupciógyanús ügyről. Az ÖVP egyelőre nem képes eldönteni, miként reagáljon Werner Faymann hirdetési botrányára. Hannes Rauch pártigazgató kedden a „vörös médiabotrány” maradéktalan feltárását követelte, de Karlheinz Kopf frakcióvezető egy sajtótájékoztatón már visszavonult ettől az állásponttól. Szerinte egy vizsgálóbizottság létrehozásához (amit vasárnap még ő követelt) még ki kell várni, hogy vajon lehet-e újabb leleplező részletekre számítani.

Az SPÖ számára a hirdetési botrány egyre kínosabbá válik. Josef Ostermayer, aki 2008-ig az infrastruktúra-minisztériumot irányító Faymann irodavezetője volt, a ZIB2 nevű híradóban megerősítette, hogy akkoriban egy reklámkampányról folytatott tárgyalásokat az állami vasúttársasággal (ÖBB), amelynek hivatalos célja volt a cég imázsának javítása. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a megbeszélések formálisan korrekt módon folytak. Az ellenzéki pártok ezt egészen máshogy látják, szerintük Faymann és Ostermayer nyomást gyakorolt, hogy az ÖBB és az állami autópálya-kezelő hirdessen a bulvárlapokban, amelyek ellentételezésül a miniszterről kedvező színben írtak.

Ezt bizonyítja Martin Hubernek, a volt ÖBB-vezérnek a korrupcióellenes hivatal előtt tett vallomása. Ebben beszámolt egy találkozóról közte, Ostermayer és Horst Pöchhacker, az ÖBB felügyelőbizottságának akkori elnöke között. Itt értésére adták, hogy a vasúttársaság éves 23 millió eurós reklámköltségvetéséből „hétmilliót tegyenek félre Wernernek”. Az ellenzék természetesen vizsgálóbizottságot követel. Az FPÖ azzal számol, hogy hűtlen kezelés miatt eljárás indul Faymann és Ostermayer ellen (ennek lehetőségét most vizsgálja az ügyészség). Josef Cap, az SPÖ frakcióvezetője határozottan ellenzi a vizsgálóbizottság felállítását a Faymann-ügyben. A kancellárral szemben nincs mit vizsgálódni, mert érvelése szerint az ÖBB-vel szemben nem volt utasítási joga.

Die Welt (Welt.de)

A konzervatív német napilapban Gilbert Schomaker Számolási káosz Berlinben – az SPD elveszít egy közvetlen mandátumot című cikkében tudósít a hétvégi tartományi választások szavazatösszesítésében beállt zavarról és annak lehetséges következményeiről. Az SPD vélhetően elveszít egy választókerületet Berlin-Lichtenbergben, erre az eredményre jutottak az újraszámolást követően. Ugyanis az egyik szavazókerületben összekeverték a Zöldekre és a Baloldali Pártra leadott voksokat, így ott az utóbbi alakulat nyert.

Ennek több következménye lesz. Egyrészt az SPD színeiben induló Karin Seidel-Kalmutzki nem lesz a berlini szenátus tagja, a mandátumot a baloldali párti Evrim Baba kapja. Miként a kompenzációs listáról ebben az esetben bejutó baloldali párti és zöldpárti jelöltek sem jutnak be. Ennek következtében az új berlini parlamentnek nem 152, hanem csak 149 tagja lesz, ha ezt az eredményt véglegesíti az október 6-i választási bizottsági ülés. Ebben az esetben a parlamenti arányok annyiban változnak, hogy egy megalakuló vörös-zöld kormányzat többsége négyről háromra csökken, ami megnehezíti a város irányításét. Ez az eset más szavazókörökben is az eredmény újraszámlálásához vezethet.

Az SPD a hírnek, amelyről közvetlenül a ma kezdődő koalíciós egyeztetések előtt értesült, nem tulajdonít nagyobb jelentőséget. „Az abszolút többség nem változik. Ez a döntő” – fogalmazott Daniela Augstein SPD-szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.