Ifjúsági kalandfilmet forgatnak

Sherlock Holmes nevében címmel ifjúsági kalandfilm készül Dunaújvárosban; a kizárólag magántőkéből finanszírozott alkotást a tervek szerint decemberben mutatják be, és az alkotók bíznak abban, hogy a forgalmazók segítségével minden érdeklődőhöz eljuthat majd a film itthon és külföldön.

MNO
2011. 09. 10. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernáth Zsolt rendező, a filmet készítő Cruel World Team filmtársulat egyik tagja az MTI-nek elmondta: a kisvárosi történetben a rejtélyekért, no meg a Sherlock Holmes-történetekért rajongó két fiú (Watson és Holmes), valamint egy kislány próbálja megfejteni, mi történik azokkal a gyerekekkel, akik eltűnnek néhány napra, majd álmok, motivációk, mosoly és érdeklődés nélkül kerülnek elő.

A Holmes szerepét alakító Szénási Kristóf és a Watsont játszó Ungvár Ádám Földessy Margit színjáték- és drámastúdiójának növendékei. Mindketten először álltak kamera előtt, akárcsak az Icát alakító Kugler Nikolett – fűzte hozzá Bernáth Zsolt. A gyerekeken kívül szerepel még a filmben Gáspár Tibor, Karalyos Gábor, Kiss Attila és Tahi-Tóth László is.

Az alkotás alacsony költségvetésűnek tekinthető, mindössze 20 millió forintból készül el. A rendező megjegyezte: a forgatókönyvvel pályáztak ugyan korábban a Nemzeti Kulturális Alapnál támogatásra, de nem kaptak pénzt, így teljes egészében magántőkéből dolgoznak. A film producere Váczy Károly.

A rendező kifejtette: a filmet az elsőtől az utolsó kockáig Dunaújvárosban rögzítették, lévén az alkotók a városban élnek, ott rendelkeznek olyan kapcsolatokkal, amelyek nagyban segítették a forgatást. A forgatókönyvet a 3. HBO Forgatókönyvírói Pályázat nyertese, Kis-Szabó Márk jegyzi, az operatőr Szentkuti Tamás, a vágó Végh Zoltán, a zeneszerző pedig Gulya Róbert.

A forgatás már befejeződött, jelenleg az utómunkákat végzik az alkotók, akiknek mindannyiuknak van más, civil foglalkozása. Az alkotócsoport mögött azonban már öt film áll. Az első négyet kifejezetten videóforgalmazásra készítették, míg a mozikba és fesztiválokra is szánt munkájuk, a 2009-ben Richard Bach amerikai író azonos című regényéből készült Illúziók szerzői jogi problémák miatt máig dobozban van.

Bernáth Zsolt beszámolt arról, hogy a Sherlock Holmes nevében című film díszbemutatóját decemberre tervezik Dunaújvárosban. Bíznak abban, hogy sikerül forgalmazót találniuk, így széles körben megismerheti a közönség a filmet. A rendező hozzátette: a magyar filmszemlére is beneveznék az alkotást, de azt még nem tudni, lesz-e egyáltalán szemle és ha igen, akkor mikor. Emellett DVD-n és külföldön is szeretnék forgalmazni a mozit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.