Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Indul a dámszarvasidény a Gúthi-erdőben

Számos hazai, illetve vendégvadászt várnak az idei dámszarvasidényre a Gúthi-erdőbe – közölte Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 30. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vadászterület állománya ezer példány körül mozog, ezek közül évente mintegy 400 dám kerül a terítékre. Az állatok többsége lapátos, míg kisebb részük nyársas és kanalas bika, illetve tehén, ünő és borjú. A lapátos bikák 90 százalékát a barcogás alkalmával lövik meg a vadászok, az októberben zsákmányolt dámtrófeák érmes aránya 80 százalékos, az aranyérmeseké pedig 60 százalék körül van – ismertette a vezérigazgató.

Szalacsi Árpád közlése szerint a dámbikákra még mindig jelentős a kereslet, mivel a Gúthon korábban megszokott vendéglétszám az idei barcogásra is bejelentkezett. Augusztus végére a golyóérett bikák kivétel nélkül le voltak kötve, ekkorra a vadászati lehetőségek 70 százalékát sikerült értékesítenie a társaságnak.

A vendégkör átalakult az elmúlt években: a Gúthra látogató vadászok harmadát mára belföldi vadászok teszik ki, de sokan érkeznek Ausztriából, Németországból, Dániából és az idén először Litvániából is – tette hozzá az erdészeti társaság vezetője.

A Nyírerdő Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 60 ezer hektáron kezeli az erdőterületeket, ebből 23 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Gúthot mintegy negyven éve telepítették be az ország legjobb vadászterületeiről származó dámegyedekkel: a céltudatos vadgazdálkodás eredményeképpen 1991-ben és 2002-ben világrekord bikát sikerült terítékre hozni. A jelenlegi világranglista első harminc helyezettje között hét gúthi bika található.

A Hajdú-Bihar megyei Nyíradony mellett található terület 1997 óta a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű, s ez az egyetlen vadászterület a világon, amely két alkalommal kapta meg az Edmond Blanc-díjat, a természetvédelem, az erdőgazdálkodás, valamint a vadgazdálkodás területén megvalósított összhang és egyensúly megteremtése miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.