Indul a program, több ezer ember kap lehetőséget

A huszonhat bevont kistérség közül elsőként a fehérgyarmatiban indul el a következő hetekben a több ezer embernek munkát adó Start munkaprogram – jelentette be Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn Nyíregyházán.

MNO
2011. 09. 19. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország 525 települését érintő, kísérleti jelleggel bevezetendő kistérségi mintaprojekt kezdetén mintegy háromezer ember számára biztosítanak napi nyolcórás foglalkoztatást – mondta a helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek. A hét elemből álló program elsősorban a mezőgazdasági tevékenységekre fókuszál, emellett például földutak és patakmedrek rendbetételében, a belvízelvezető rendszerek karbantartásában, valamint illegális hulladéklerakó helyek felszámolásában vesznek részt a foglalkoztatottak. Az önkormányzatok és a közintézmények fűtésének biztosítására biomasszakazán-program indul, központi szervezésben pedig a közutak rendbetétele és karbantartása is elkezdődik a térségekben – tette hozzá Papp Károly.

Az előkészítési munkák minden kistérségben megkezdődtek, elsőként a Fehérgyarmat vonzáskörzetében lévő 46 településen, 1074 ember bevonásával indulhat el hamarosan a foglalkoztatás. A helyi program lebonyolítására erre az évre csaknem 450 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyből a foglalkoztatottak munkabérét és annak járulékait, illetve az eszközöket finanszírozzák. Az országosan bevont települések csaknem negyede Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol a fehérgyarmatin kívül további öt kistérség csatlakozhat a mintaprogramhoz – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy más jellegű mintaprojektek is elindultak az országban.

Hevesben erdőtelepítési, Dombrád térségében kerékpárút-építési, az államhatár mentén pedig határjelek és határnyiladékok tisztítására irányuló programok kezdődtek. A Nemzetgazdasági Minisztérium által az év elején elindított közfoglalkoztatási programba szeptember elejéig 206 ezer embert vontak be – jelezte Papp Károly. Közlése szerint a költségvetés tervezésével párhuzamosan elkezdődött a 2012-es Start mintaprogram kidolgozása, az állami cégek pedig megduplázzák a közfoglalkoztatásba bevonható foglalkoztatotti létszámot. Jelen mintaprojekt eredményeinek függvényében, szintén jövőre indulhat el egy mezőgazdasági program, amely 94 halmozottan hátrányos helyzetű kistérséget érint – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: a dombrádi térségben zajló mintaprojekt keretében a Tisza töltésén két kilométer hosszan épül ki úgynevezett koronaburkolat, amely egyszerre szolgálja majd az árvízvédelmi és közlekedési célokat. Az igazgató tájékoztatása szerint az építkezésen naponta 120 ember dolgozik, a kiadások finanszírozására 40 millió forint állami támogatást kapott a környezetvédelmi szervezet.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfőn a parlamentben, az országvédelmi akcióterv egyik fejezeteként beszélt a Start munkaprogramról. A kormányfő kifejtette: ha sikeres lesz az idei próba közmunkaprogram, akkor jövőre az tömegessé válhat, mégpedig elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál. „Munkát kínálunk mindenkinek, aki munkaképes” – mondta. Közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt. A megújuló Magyarországon nincs helye a „feketealkalmazásnak”, mindenkinek el kell tudnia számolni a munkaidejével – hangsúlyozta a miniszterelnök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.