Ingyen kapjuk a harci helikoptereket az Egyesült Államoktól

Mintegy 30 UH-1N-es helikoptert kap hamarosan a honvédség az Egyesült Államok hadseregétől – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI érdeklődésére.

MNO
2011. 09. 19. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HM tájékoztatása szerint az amerikai haderő összesen 89 helikoptert von ki a hadrendjéből, amelyet ingyen vagy kedvezményes áron ajánlott fel a partnerországoknak. Mivel Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé számít, ezért ingyen juthat a darabonként 5 millió dollárt érő gépekhez. Bár a tárgyalások még tartanak, jó eséllyel nemcsak ingyen, de teljesen felszerelve, sőt pluszalkatrészekkel együtt érkezhetnek a helikopterek 2013-ban Magyarországra – tették hozzá. Az országnak egyedül a szállítás, a rendszerbe állítás és a legénység kiképzésének a költségeit kell állnia, de az is lehet, hogy még ezeknek sem kell a teljes összegét kifizetni.

A személy- és teherszállításra használható, közepes méretű helikopterek kiváló műszaki állapotban vannak, így nagyon hosszú – még nem megállapított – ideig használhatók, szemben a jelenlegi, szovjet gyártmányú gépekkel, melyek többségét már 10 év múlva ki kell vonni a hadrendből – fűzték hozzá.

A Bell UH-1 Iroquois amerikai fejlesztésű és gyártású katonai szállítóhelikopter. Beceneve: Huey (a hivatalos Iroquois megnevezést a gyakorlatban nem használták). Az UH-1-et az UH-60 Black Hawk váltotta az 1980-as évek elejétől kezdve, így napjainkra már csak néhány Huey teljesít szolgálatot. A tengerészgyalogság viszont jelenleg is nagy számban alkalmazza a korszerűsített (ikerturbinás) N és Y típusú változatokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.