Intelligensebbé tennék a városokat

Okos városok – smart cities témakörben szakmai workshopot rendez szeptember 22-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Európai Bizottság (EB); a bizottság Going Local 2011 kezdeményezése keretében megvalósuló rendezvény fő célja, hogy az Európai digitális menetrendben megjelölt feladatokkal kapcsolatos tagállami előrehaladásról és a jövőbeli célkitűzésekről termékeny párbeszéd alakuljon ki Brüsszel és Budapest között.

MNO
2011. 09. 21. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztési tárca és az EB Magyarországi Képviselete közös közleményében ismerteti: az intelligens városok kialakítását támogató projektek, amelyek célja a városi élet hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése a legmodernebb infokommunikációs eszközök alkalmazásával, az Európai Unió 2020-ig szóló gazdaságfejlesztési, növekedési stratégiájának részét képező Európai digitális menetrend programjai közé tartoznak. Olyan innovatív fejlesztések tehetnek „intelligensebbé” egy várost, amelyek például a városi infrastruktúrák (a közlekedés vagy az energia-, áram- és vízellátás) hatékonyságát növelik, vagy a városi életet teszik könnyebbé az infokommunikáció segítségével. Ilyenek lehetnek forgalomoptimalizálási rendszerek, a parkolóhely-menedzsmenthez szükséges eszközök, az energiahatékonyságot támogató smart building és home alkalmazások vagy a gyalogos- és közösségi közlekedést segítő navigációs rendszerek is.

Az intelligens városok a kis- és közepes vállalkozásoknak az új eszközök és rendszerek fejlesztésébe és kivitelezésébe bevonásával nemcsak a gazdasági növekedést ösztönzik, hanem a fejlettebb üzleti és együttműködési kultúra kialakulásához is hozzájárulnak.

Az intelligens városokról szóló workshopot Khalil Rouhana, a Digitális menetrend magyarországi nagykövete, az EB Információs Társadalom és Média Főigazgatóság digitális tartalom és kognitív rendszerek igazgatóságának vezetője nyitja meg és elnököli. A rendezvényen jelenleg már folyamatban lévő, európai és hazai okosváros-projektek vállalkozói, önkormányzati és lakossági képviselői is beszámolnak tapasztalataikról és a projektekhez kapcsolódó együttműködésekről.

A magyar szakpolitikai vonatkozásokat és célkitűzéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Németh Monika mutatja be. A workshopra az érdeklődő önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek képviselői a [email protected] email címen regisztrálhatnak. A nyilvános rendezvény a budapesti Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében lesz, a részvétel ingyenes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.