időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Intelligensebbé tennék a városokat

MNO
2011.09.21. 05:14

Okos városok – smart cities témakörben szakmai workshopot rendez szeptember 22-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Európai Bizottság (EB); a bizottság Going Local 2011 kezdeményezése keretében megvalósuló rendezvény fő célja, hogy az Európai digitális menetrendben megjelölt feladatokkal kapcsolatos tagállami előrehaladásról és a jövőbeli célkitűzésekről termékeny párbeszéd alakuljon ki Brüsszel és Budapest között.

A fejlesztési tárca és az EB Magyarországi Képviselete közös közleményében ismerteti: az intelligens városok kialakítását támogató projektek, amelyek célja a városi élet hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése a legmodernebb infokommunikációs eszközök alkalmazásával, az Európai Unió 2020-ig szóló gazdaságfejlesztési, növekedési stratégiájának részét képező Európai digitális menetrend programjai közé tartoznak. Olyan innovatív fejlesztések tehetnek „intelligensebbé” egy várost, amelyek például a városi infrastruktúrák (a közlekedés vagy az energia-, áram- és vízellátás) hatékonyságát növelik, vagy a városi életet teszik könnyebbé az infokommunikáció segítségével. Ilyenek lehetnek forgalomoptimalizálási rendszerek, a parkolóhely-menedzsmenthez szükséges eszközök, az energiahatékonyságot támogató smart building és home alkalmazások vagy a gyalogos- és közösségi közlekedést segítő navigációs rendszerek is.

Az intelligens városok a kis- és közepes vállalkozásoknak az új eszközök és rendszerek fejlesztésébe és kivitelezésébe bevonásával nemcsak a gazdasági növekedést ösztönzik, hanem a fejlettebb üzleti és együttműködési kultúra kialakulásához is hozzájárulnak.

Az intelligens városokról szóló workshopot Khalil Rouhana, a Digitális menetrend magyarországi nagykövete, az EB Információs Társadalom és Média Főigazgatóság digitális tartalom és kognitív rendszerek igazgatóságának vezetője nyitja meg és elnököli. A rendezvényen jelenleg már folyamatban lévő, európai és hazai okosváros-projektek vállalkozói, önkormányzati és lakossági képviselői is beszámolnak tapasztalataikról és a projektekhez kapcsolódó együttműködésekről.

A magyar szakpolitikai vonatkozásokat és célkitűzéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Németh Monika mutatja be. A workshopra az érdeklődő önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek képviselői a [email protected] email címen regisztrálhatnak. A nyilvános rendezvény a budapesti Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében lesz, a részvétel ingyenes.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.