Intés Párizsból: zsákutcába vezet a palesztinok terve

Óva intett Párizs pénteken attól a „zsákutcától”, ahova a palesztin állam elismerésére vonatkozó kérelem vezethet, és jelezte: az izraeli ellenvetés dacára továbbra is fenntartja azon javaslatát, hogy a palesztinok ideiglenesen kapjanak „megfigyelő állami státuszt” az ENSZ-ben.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811673" target="_blank"><strong>• Délután fél hatkor átadják a palesztinok a felvételi kérelmet </strong></a><br /><br />

MNO
2011. 09. 23. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt mondtuk, hogy ez az ötlet zsákutcához vezet, mert a Biztonsági Tanács nem fogja elismerni a palesztin államot azon egyszerű oknál fogva, hogy az amerikaiak, akik állandó tagok és vétójoguk van, bejelentették, hogy élni fognak azzal” – hangsúlyozta Alain Juppé francia külügyminiszter a I-télé francia hírtelevíziónak New Yorkban adott interjújában.

Ezzel egy időben a francia külügyi szóvivő Párizsban jelezte, hogy az izraeli fenntartások ellenére Franciaország továbbra is fenntartja azon javaslatát, miszerint a palesztinok ideiglenesen kapjanak „megfigyelő állami státuszt” az ENSZ-ben, s dolgozzanak ki menetrendet a végleges izraeli–palesztin békemegállapodás egy éven belüli megkötésére. „Tudomásul vettük az izraeli fenntartásokat, de cselekedni kell, mert a status quo tarthatatlan – fogalmazott Romain Nadal. – Izrael nem maradhat mozdulatlan, a (francia) javaslatok napirenden maradnak” – tette hozzá.

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint „ez egy hamis jó ötlet, mert nem lehet fölégetni a lépcsőfokokat a palesztinok államhoz juttatásával, akárhogyan nevezzük is azt. Egy palesztin állam csak Izraellel kötött megállapodás eredménye lehet” – mondta. Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet helyi idő szerint csütörtök este bejelentette, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken, magyar idő szerint délután fél 6 órakor, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadja New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin felvételi kérelmet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.