Irán a feszültség generálásával vádolja Ankarát

Irán a korábbinál is élesebb hangon bírálta a török kormány döntését, hogy engedélyezte a NATO rakétaelhárító radarrendszerének telepítését a területén.

MNO
2011. 09. 08. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramin Mehmanparaszt, a teheráni külügyminisztérium szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy Ankara lépése „feszültséget gerjeszt” a térségben. Az iráni kormány „elvárja a szomszédos és baráti országoktól, hogy ne folytassanak feszültséget gerjesztő politikát, amely bizonyosan bonyolítani fogja a helyzetet” a térségben.

Az iráni szóvivő szerint a NATO radarrendszerének törökországi telepítése nem járul hozzá a régió biztonságának és stabilitásának javításához. Egyúttal „nagyobb éberségre” intette Ankarát döntései meghozatala előtt.

A NATO és az Egyesült Államok által tervezett elhárító rendszer célja a Közel-Keletről, leginkább Iránból indított rövid és közepes hatótávolságú rakéták elfogása. Irán már hétfőn is bírálta Törökország beleegyezését abba, hogy a NATO rakétavédelmi pajzsának egyes elemeit a területére telepítsék.

„A térségtől idegen országok jelenléte” az iráni határ közelében Haszan Gasgavi külügyminiszter-helyettes szerint „nem javítja a regionális biztonságot, hanem éppen ellentétes hatást ér el”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.