Irán: nem fog emelkedni az olajár

Irán szerint idén nem várható a nyersolaj szokásos áremelkedése a tél beállta előtt, mivel folytatódik a globális gazdaságnövekedés lassulása.

MNO
2011. 09. 18. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohammad Ali Hatibi, az OPEC soros iráni elnöke egy iráni rádióadónak nyilatkozva rámutatott arra is, hogy néhány nyugat-európai ország elhúzódó pénzügyi válsága miatt az olajkereslet csökkenni fog. Az illetékes elmondta még, hogy már az elmúlt hetekben is tapasztalható volt a keresletcsökkenés, ami miatt néhány OPEC-en kívüli olajtermelő megkezdte termelésének visszafogását.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden azt közölte, hogy a világ olajfelhasználása a vártnál kisebb ütemben fog nőni az idén és jövőre a globális gazdasági növekedés lassulása miatt. A párizsi székhelyű szervezet szeptemberi jelentése szerint az idén napi 1,04 millió hordóval nő a kereslet, vagyis napi 160 ezer hordóval kisebb mértékben a korábban jósoltnál. A jövő évi felhasználás növekedését napi 1,42 millió hordóra teszi az IEA, ez napi 190 ezer hordóval kevesebb, mint amire egy hónappal ezelőtt számítottak. Ezzel a módosítással az idén napi 89,28 millió hordóra, jövőre napi 90,69 millió hordóra nőhet a globális olajfogyasztás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.