Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Iránban halálos bűnnek számít a kereszténység

Kivégezhetnek egy keresztény lelkipásztort Iránban, amiért nem hajlandó megtagadni hitét – írja a Fox News. Juszef Nadarkanit aposztáziával vádolják, annak ellenére, hogy ilyen bűncselekmény az iszlám köztársaság jogában nem szerepel. A Fehér Ház és több nyugati keresztény szervezet tiltakozik az ítélet ellen. Az egyik legáltalánosabb udvariassági forma ellen harcol egy kaliforniai tanár – írja az ABC. A diákok nem mondhatják egymásnak, hogy „egészségedre”, mert ennek a „babonás régi szokásnak” az oktató szerint nincs semmi értelme.

Kovács N. László
2011. 09. 30. 11:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fox News (foxnews.com)

Az Iráni Egyház lelkipásztorát 2009-ben vádolták meg, miután panaszt tett a helyi oktatási hatóságnál, hogy gyermekeit a Korán olvasására kényszerítik az iskolában. Nadarkanit aposztázia, azaz ebben az esetben az iszlám megtagadása miatt börtönbe zárták – ez a bűncselekmény csupán iráni vallási vezetők írásaiban szerepel, a törvénykönyvekben nem. A hatóságok azóta próbálják rávenni a férfit, tagadja meg Krisztust, és vegye fel az iszlámot – ennek elérése érdekében még feleségét is bebörtönözték, Nadarkani azonban megingathatatlannak bizonyult. Tavaly szeptemberben született meg a halálos ítélet, melyet az ország Legfelsőbb Bírósága sem semmisített meg, csupán eljárási hibákra hivatkozva vizsgálatra küldött. Így a helyi bíróság döntheti el, megsemmisíti-e az előző döntést, újratárgyalja-e az ügyet – vagy kivégzi a lelkipásztort.

Az ítélet különösen felháborító, mivel Nadarkani sosem volt muszlim, így még akkor sem lehetne bűnös hitehagyásban, ha létezne ilyen bűncselekmény. A bíróság szerint azonban a muzulmán hit ősei vallása, ezért neki is kötelessége követni azt. „Nem tanúsítok megbánást. Hová térjek vissza? A kereszténység előtti szentségtörő létemhez?” – válaszolta erre Nadarkani a tárgyaláson.

Az iráni keresztény szerencsétlen sorsa és szilárd hite nyugati hittársait is összefogásra buzdította. A brit Keresztény Szolidaritás nevű csoport és Rick Warren amerikai szupersztár lelkipásztor is felszólalt az eljárás ellen, és minden hívőt tiltakozásra ösztönzött. A Fehér Ház is megszólalt a kérdésben. „Juszef Nadarkani semmit nem tett, csupán hitét gyakorolta, mely minden embert megillető, egyetemes jog – szól a kiadott közlemény. – Azzal, hogy az iráni hatóságok vallásának megtagadását követelik tőle, nem csupán a józan ész törvényei, de az ország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségei ellen is vétenek.” Az Egyesült Államok felszólítja Iránt, engedje szabadon a lelkipásztort, és tegyen az alapvető emberi jogok védelme érdekében – zárul a közlemény.

Pat Robertson televangelista alapítványa, az Amerikai Igazságért és Jogért Központ (ACLJ) úgy tudja, a bíróság már beleegyezett az ítélet megsemmisítésébe, ezt azonban más források nem igazolták. Mohammad Ali Dadkhah, a férfi ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, „majdnem bizonyos”, hogy védencét fel fogják menteni. Ugyanakkor fontos, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon Iránra, magyarázza Elise Auerbach, az Amnesty International munkatársa. A halálos ítéletet ugyanis az ajatollahnak is alá kell írnia, ezt pedig egy nemzetközi felháborodást keltő ügyben valószínűsíthetően nem fogja megtenni.

ABC (abclocal.go.com)

Az „egészségedre” (angolul „bless you”) egy középkori hiedelemre vezethető vissza, mely szerint az ember tüsszentéskor a rossz szellemeket üríti ki a testéből, magyarázza Steve Cuckovich. „Tehát ez a köszöntés tulajdonképpen azt jelenti, az Isten áldása kísérjen, örülünk, hogy eltávoztak. Ma ennek már nem sok értelme van” – érvel a tanár, aki szerint ráadásul az, hogy állandóan azt kívánják neki, „egészségedre”, tiszteletlen vele szemben, és az órák menetét is megzavarja. A babonairtó küzdelem odáig jutott, hogy Cuckovich jegyeket vont le a szigorú szabály ellen vétőktől – az egyik „bűnös” dolgozatára például huszonöt ponttal kevesebbet adott ezért. A szülők tiltakozására ennek a gyakorlatnak vége szakadt, Cuckovich azonban nem adta fel a harcot, és állítja, megtalálja a módot, melynek segítségével leszoktathatja a gyerekeket a „káros szokásról”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.