Ismét Budapesten a metálóriás

Ismét Budapesten ad koncertet a progresszív metálzene amerikai óriása, a Dream Theater: a csapat 2012. február 17-én, a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be új albumát.

MNO
2011. 09. 09. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A Dramatic Turn of Events című korong jövő kedden jelenik meg. A csapat a 11. stúdióalbum anyagát az új dobossal, Mike Manginivel rögzítette, ő tavasszal csatlakozott a Dream Theaterhez, és a magyar közönség találkozhatott már vele augusztusban a székesfehérvári FEZEN fesztiválon.

Mint a koncert szervezője, a Showtime Budapest az MTI-hez eljuttatott összegzésében írja, az új album méltó utódja az olyan mérföldkőnek számító korábbi lemezeknek, mint az Images and Words vagy a Scenes From a Memory. „Az együttes tagjai mindannyian egyetértenek abban, hogy az A Dramatic Turn of Events az egyik legjobban sikerült Dream Theater-album” – közölték.

A Dream Theater eddig világszerte mintegy tízmillió lemezt adott el és hétszer lépett fel Magyarországon, hatszor – 1998-ban, 2000-ben, 2002-ben 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben – Budapesten, 2011 augusztusában pedig Székesfehérváron.

A Dream Theater 1985. július 24-én alakult és az 1990-es évek elején vált a progresszív metál egyik élzenekarává. Azóta folyamatosan turnéznak. A banda alapítói közül Mike Portnoy dobos tavaly őszi kilépésével John Petrucci gitáros és John Myung basszusgitáros maradt. Az énekes, a kanadai James LaBrie 1991 óta, James Rudess billentyűs 2000 óta tagja a csapatnak.

A zenekarnak már második stúdióalbumával, az 1992-ben megjelent Images and Words című lemezzel sikerült az áttörés; a Pull Me Under azóta is elmaradhatatlan része a koncertrepertoárnak. Több biztató kísérlet (Awake, Falling Into Infinity) után a Dream Theater 1999-ben ült fel a progresszív metál képzeletbeli trónjára a Scenes From a Memory című konceptlemezzel, amelynek története egy 1928-ban meggyilkolt fiatal nő esetét idézi fel. A két kevésbé sikerült stúdióalbum, az Octavarium (2005) és a Systematic Chaos (2007) után a tavaly megjelent Black Clouds and Silver Linings ismét egyszerre volt pörgős és kidolgozott, olyan, amilyen korábban a Scenes From a Memory.

„Elképesztő látni, hogy rajongók ezrei kíváncsiak ránk Közép-Európában. Ez megerősít minket abban, hogy amit csinálunk, azt sok ember értékeli és sokan akarnak ennek részévé válni” – mondta James LaBrie az MTI-nek a zenekar 2009. júliusi budapesti Aréna-koncertje előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.