Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ismét Erdő Péter az elnök

Ismét Erdő Péter bíborost, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét választották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökévé a következő öt évre – közölte az MKPK sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 30. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiranában csütörtökön kezdődött, vasárnapig tartó ülésen arról is döntöttek, kik lesznek a szervezet alelnökei a 2011 és 2016 közötti ciklusban. Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke és Józef Michalik przemysli érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke Jean-Pierre Ricard bíborost, bordeaux-i érseket, illetve Josip Bozanic bíborost, zágrábi érseket követi ebben a pozícióban.

Mint írták, „a CCEE közgyűlése megköszönte az új elnökség tagjainak készségességét, és eredményes munkát kívánt az evangelizáció és az egyház szolgálatában az európai kontinensen. A résztvevők egyúttal köszönetet mondtak az előző elnökségnek munkájáért, amelyet az egyház javára és az európai püspöki konferenciák testvéri közösségének előmozdítására odaadással végeztek”.

A testület először tartja plenáris ülését Albániában. A tanácskozáson, amelyen az európai püspöki konferenciák elnökei Rrok Mirdita tiranai érsek meghívására vesznek részt, kiemelten foglalkoznak az új evangelizáció témájával.

A CCEE 33 európai püspöki konferenciát tömörít, amelyeket az elnökük képvisel, emellett tagja a szervezetnek Luxemburg és Monaco érseke, Ciprus maronita érseke és a moldovai Chisinau püspöke. A tanács a tiranai ülés alkalmával felvette tagjai közé Milan Sasik munkácsi görög katolikus püspököt is.

A CCEE alakuló ülése 1971 márciusában volt Rómában. A negyvenéves fennállás alkalmából idén november 22-én tartanak találkozót Rómában a Vatikán és az európai politikai szervezetek magas rangú képviselői részvételével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.