Javában szüretelnek

Javában tart a korai érésű szőlők szedésével szeptember 7-én megkezdett szüret Tokaj-Hegyalján, a történelmi borvidéken az idén a becslések szerint 300 ezer mázsánál is több lehet a termés, a minőség pedig jobb a tavalyinál.

MNO
2011. 09. 14. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a legkorábban érő fajták felvásárlásával kezdődött meg a szüret Tokaj-Hegyalján, a térség legnagyobb, állami tulajdonú cége, a Tokaj Kereskedőház Zrt. 90-110 forintot fizet a termelőknek a korai érésű és a sárgamuskotályos szőlő kilójáért, ez 40 százalékkal több, mint tavaly volt. Az úgynevezett reduktív szüret szeptember 17-én kezdődik és egy hétig tart – mondta Marcinkó Ferenc, a társaság termelési igazgatója. Közlése szerint a szüret utolsó napjaiban gyűjtik be majd a hárslevelűt, addig a furmintot veszik át. A reduktív bor alapanyagául szolgáló szőlők kilójáért 80 forintot fizetnek.

Mint mondta: az úgynevezett nagyszüret szeptember 24-én indul, akkor már várnak 19 mustfok fölötti szőlőket is. A 19 és 21 fok közötti termésért 85, az e fölöttiért kilónként 90 forintot adnak a termelőknek. Megemlítette: aszúra nagy az igény, ám az időjárási körülmények miatt csak nagyon kevés helyen indult meg az aszúképződés, így nem várható nagy mennyiség a különleges borok alapanyagául szolgáló szemekből.

A csaknem 2500 termelőt integráló Tokaj Kereskedőház Zrt. megközelítőleg 300-330 ezer mázsa szőlőt prognosztizál a történelmi borvidéken, ebből 120 ezer mázsa megvételét tervezi. Tavaly ez a mennyiség 80 ezer mázsa volt. A szőlő és az aszúszemek felvásárlására több mint egymilliárd forintot szánnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.