Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Jedlik találmányát ünneplik a fröccsnapok

A legenda szerint Jedlik Ányos egy fóti szüret alkalmából mutatta be a „spriccert” az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában azonban Győrben, a bencés rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Ennek állítanak emléket a péntektől vasárnapig tartó Győri fröccsnapok.

MN
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fóti szüret történetét Hegedüs Géza írta meg a Száz rejtély a magyar irodalomban című könyvében a Világmindenség első fröccse címmel. Eszerint a fröccs keresztapja Vörösmarty Mihály volt, aki a spriccert túl németesnek találta. Azóta a fröccs megindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikumnak számít. Kóstolgassuk tehát, és emlékezzünk nagyjainkra, akik szintén kedvelték ezt az italt: Krúdyra, Tersánszky Józsi Jenőre, Máraira. E neveket hallva talán nem véletlen, hogy a győri rendezvényt szervező vendéglátósok a fröccsnapok bevételét a Kazinczy Ferenc Gimnázium Szép magyar beszéd versenyének, valamint a Rotary Irodalmi Díjnak a támogatására ajánlják fel. Már csak ezért is – és persze a szóda és bor remek párosítása miatt – érdemes e hétvégén ellátogatni Győr felújított Széchenyi terére. A rendezvény mellett a harmadik érv az, hogy három napján remek koncertek is hallhatók: pénteken a Nyúli dalárda és a Főnix Együttes lép színpadra, szombaton a Téti Ifjúsági Fúvószenekar, a Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus, az Arrabona Ensemble és az Akkordeon együttes ad koncertet, vasárnap pedig a Rába Fúvószenekar, Kiss Gy. László tárogatóművész, a Transfolk együttes és a Royal zenekar lepi meg a közönséget.

A buborék tudománya. A fröccsnapokat idén már hetedik alkalommal rendezik meg, elsősorban azért, hogy Jedlik Ányos bencés rendi tanár munkásságának állítsanak vele emléket, és a rendezvény résztvevőivel megismertessék a fröccs kultúrtörténetét. A rendezvény pénteken délután ötkor éppen emiatt egy előadással veszi kezdetét, amely után a résztvevők virágfüzért helyeznek el Jedlik szobrán.

Infó: www.rotarygyor.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.