Jó az idei kékfrankostermés

Mennyiségre és minőségre is közepesen jó az idei kékfrankostermés Sopronban – közölte Taschner István hegybíró hétfőn. <br />

MNO
2011. 09. 26. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szőlő musttartalma 17 fok feletti, a hektáronkénti termés átlagosan 75 mázsa körül van – mondta, hozzátéve, hogy a termés majdnem egyharmadát még nem szedték le. Egyfelől a jó idő miatt kivárnak a gazdák, másrészt többen tagjai ausztriai szövetkezetnek, ott pedig október elején kezdődik a szüret, amely így ezeken a földeken két hét múlva fejeződhet be.

A hegybíró két hete arról beszélt az MTI érdeklődésére, hogy az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a Soproni borvidéken. Akkor kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig – termésátlaguk hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák – mondta.

Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület – épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke – ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.