Jó cukorfokkal szüretelnek

Minőségre jó, mennyiségre közepes a termés a pannonhalmi borvidéken – közölte Hangyál Balázs, a hegyközségi tanács titkára.

MNO
2011. 09. 12. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termés felét már leszedték, szeptember végére végeznek a fehérszőlőkkel, utána már csak a merlot és a cabernet-k maradnak hátra. Összességében jó a termés cukorfoka, a savszintek viszont az utóbbi napokban esni kezdtek – jegyezte meg a szakember. Hozzátette: az idei termést nem tizedelte sem fagy, sem jégverés.

Kifejtette: az illatos szőlők kilójának felvásárlási ára nettó 90-100 forint, a rizlingszilvánit, az ezerfürtűt 70-80 forintért veszik – mondta, hozzátéve, egyre kevesebb az olyan gazda, aki eladásra termel; az ő részesedésük a területből most mintegy 20 százalék. Megjegyezte: az utóbbi két évben számos szőlőtelepítés történt; ezek 80 százalékát az itt hagyományos rajnai és olaszrizling, valamint a tramini adja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.