Jó minőségű villányi borokra lehet számítani

Az átlagosnál kevesebb, de jó minőségű a szőlőtermés a Villányi borvidéken, ahol a meleg, napos időjárás a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez.

MNO
2011. 09. 12. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mennyiség az átlagosnál kicsit kevesebb, de a minőséggel idén sincs gond. A must cukorfoka magas, és a szokottnál melegebb augusztusi és szeptemberi idő ellenére a savak is jók” – mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára hétfőn az MTI érdeklődésére. Utalt arra, hogy Villányban a korai fajták szedésével a szokásosnál egy héttel előbb, augusztus közepén kezdődött a szüret.

A borvidékre legjellemzőbb portugieser szüreteléséhez augusztus 25-én láttak hozzá, s mára nagyjából be is fejezték a rozébornak szánt kékszőlőkkel együtt. Jelenleg a kékfrankos van soron, amit szeptember végén, október elején a bordói fajták szedése követ.

„A 2650 hektár területű borvidéken mintegy másfélezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tűnik, az idei termésből is jó és kiváló minőségű nedűk készülhetnek” – jegyezte meg Nagy Gergely.

A hegyközségi titkár kitért rá: jégverések idén a Villányi borvidék területének 20 százalékát érték, de mivel az ültetvények a természeti csapást a terméscsökkentést célzó úgynevezett zöldszüret előtt szenvedték el, az elsődlegesen 15-20 százalékra becsült károkat 5 százalékra lehetett csökkenteni.

„A mostani napos, meleg, száraz idő a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez. Ha viszont a következő hetekben esősre, párásra fordulna az idő, még szükség lehet a szőlőrothadás elleni védekezésre” – fogalmazott.

Nagy Gergely a fogyasztók igényeivel kapcsolatban elmondta, hogy egyre többen kedvelik az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borokat, ugyanakkor erős a piaca a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösboroknak is.

„Nő az érdeklődés a fehérborok, különösen a reduktív eljárással, azaz nem hordókban, hanem acéltartályokban készülő fajták iránt is, amely alacsonyabb árfekvésükkel is magyarázható. Nem érezhető azonban, hogy a fehérborok növekvő népszerűsége a vörösborok rovására történne” – közölte a hegyközségi tanács titkára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.