Jöhet a „Buffett-szabály”, többet adózhatnak a gazdagok

Barack Obama amerikai elnök javasolni fogja, hogy az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak fizessenek több adót, jövedelmüket legalább akkora adókulccsal terheljék, mint a középosztálybeliekét – jelentette a The New York Times című napilap a hét végén nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásokra hivatkozva.

MNO
2011. 09. 18. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Obama hétfőn hozza nyilvánosságra javaslatát, amikor ismerteti az államháztartási deficit csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit a kongresszusi „szuperbizottsággal”. A lap szerint az elnök „Buffett-szabálynak” fogja nevezni az új adót.

Az elnevezés Warren Buffett amerikai befektetőre, a Berkshire Hathaway holding nagy tekintélynek örvendő alapítójára és elnökére utal. Buffett többször kifogásolta, hogy a milliárdosok – szerinte – nem fizetnek elég adót. A befektető a The New York Timesban augusztusban közölt cikkében ezt azzal magyarázta, hogy a nagyon gazdagok, akik nem bérből, hanem befektetésből szerzik jövedelmük nagy részét, ez utóbbi után alacsonyabb kulccsal adóznak, mint a középosztálybeliek a bérjövedelmük után.

A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a szuperbizottság nem emelhet adót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.