időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Jöhet a tiszta szén kora

Erdősi Csaba
2011.09.14. 22:00

A Nemzeti energiastratégia elfogadását követően haladéktalanul meg kell kezdeni a hazai ásványvagyonkészletek újraértékelését, és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése melletti felhasználásuk megtervezését – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár Tokajban, a központi bányásznapi ünnepségen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az államtitkár a rendezvényen kiemelte, hogy a hazai fosszilis energiahordozó készletek – a paksi nukleáris kapacitások megőrzésével és a meglévő megújuló potenciál fokozott kihasználásával kiegészülve – hozzájárulhatnak Magyarország energiafüggőségének mérsékléséhez, távlati felszámolásához.
A közlemény szerint az iparilag is hasznosítható hazai szénvagyon eléri a 3,3 milliárd tonnát, ez a mennyiség a jelenlegi felhasználás megkétszerezése mellett is legalább 300 évre elegendő tartalékot jelenthet. Nem lehet eltekinteni azonban a természeti fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésétől, ezért ennek az energetikai ásványvagyonnak a felhasználhatósága csak a tisztaszén-technológiák megléte esetén vehető figyelembe valós lehetőségként. Éppen ezért a kormány kiemelt feladatának tartja a magyar részvétel biztosítását a technológia rendelkezésre állását elősegítő nemzetközi programokban a következő években. Mindez feltételezi a hazai bányászati szakmakultúra fennmaradását, így az átmeneti években is arra kell törekedni, hogy megtalálják a vállalható kompromisszumokat a gazdasági versenyképesség, valamint a természeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjainak érvényesülése között.
A klíma- és energiaügyi államtitkár ugyancsak csütörtökön, a törökszentmiklósi, napelemmel működő szélturbina felavatásán azt hangsúlyozta, hogy ma még nehezen elképzelhető mélységű energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben. De ez nemcsak kötelezettséget, hanem lehetőséget is jelenthet, hiszen így tartós belső piac épülhet a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak. Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes körű átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.