Jöhet a tiszta szén kora

Erdősi Csaba
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti energiastratégia elfogadását követően haladéktalanul meg kell kezdeni a hazai ásványvagyonkészletek újraértékelését, és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése melletti felhasználásuk megtervezését – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár Tokajban, a központi bányásznapi ünnepségen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az államtitkár a rendezvényen kiemelte, hogy a hazai fosszilis energiahordozó készletek – a paksi nukleáris kapacitások megőrzésével és a meglévő megújuló potenciál fokozott kihasználásával kiegészülve – hozzájárulhatnak Magyarország energiafüggőségének mérsékléséhez, távlati felszámolásához.
A közlemény szerint az iparilag is hasznosítható hazai szénvagyon eléri a 3,3 milliárd tonnát, ez a mennyiség a jelenlegi felhasználás megkétszerezése mellett is legalább 300 évre elegendő tartalékot jelenthet. Nem lehet eltekinteni azonban a természeti fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésétől, ezért ennek az energetikai ásványvagyonnak a felhasználhatósága csak a tisztaszén-technológiák megléte esetén vehető figyelembe valós lehetőségként. Éppen ezért a kormány kiemelt feladatának tartja a magyar részvétel biztosítását a technológia rendelkezésre állását elősegítő nemzetközi programokban a következő években. Mindez feltételezi a hazai bányászati szakmakultúra fennmaradását, így az átmeneti években is arra kell törekedni, hogy megtalálják a vállalható kompromisszumokat a gazdasági versenyképesség, valamint a természeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjainak érvényesülése között.
A klíma- és energiaügyi államtitkár ugyancsak csütörtökön, a törökszentmiklósi, napelemmel működő szélturbina felavatásán azt hangsúlyozta, hogy ma még nehezen elképzelhető mélységű energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben. De ez nemcsak kötelezettséget, hanem lehetőséget is jelenthet, hiszen így tartós belső piac épülhet a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak. Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes körű átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.