időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Jól megy a vezetőknek: közel 40 százalékkal tágult a „bérolló”

MNO
2011.09.18. 09:01

Bár az alacsonyabb keresetűek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni a személyi jövedelemadó (szja) változása miatti bércsökkenést, a vezetők és beosztottak közötti bérolló mégis közel 40 százalékkal tágult idén 2010-hez képest – derül ki a Hay Group tanácsadó cég legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit az MTI-nek is eljuttatta.

A cég kifejti: bruttó értelemben nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest a vezetők és a beosztottak közötti fizetési különbség: egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál. Ezzel az értékkel Magyarország regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít; a bérolló valamivel nagyobb, mint a leginkább referenciának számító Csehországban és Szlovákiában (utóbbiban 5,4-szer, előbbiben 5,6-szer keresnek többet a vezetők a beosztottaknál). A felmérésből kiderül, hogy a visegrádi országok közül Lengyelországban a legszélesebb a bérolló, ott a menedzserek 8,5-szer többet keresnek a beosztottaknál.

Ha a számokba belekalkuláljuk az idei szja-módosítás hatásait is, a különbség tovább nő – hívja fel a figyelmet a Hay Group.

Míg 2010-ben a különböző adókulcs csökkentette a bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az olló, így a nettó bérek tekintetében egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállalók fizetésének hétszeresét viheti haza. Az idei béremelések során a vállalatok bár megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait – csaknem 1 százalékkal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felső vezetőknek –, a „bérolló” szétnyílását azonban így sem tudták megakadályozni. Míg egy hétköznapi beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8 százalékkal csökkent, egy vezetőé 37 százalékkal nőtt. A Hay Group idei jövedelemszint-felmérésében 440 munkáltató – főként multinacionális vállalat – vett rész közel 270 ezer munkavállalóibér-adattal.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.