Jól megy Kínában az autógyártóknak

Majdnem 1 millió 400 ezer autó kelt el augusztusban Kínában, az emelkedés mértéke 8,3 százalék júliushoz képest – adta hírül az ipari és informatikai minisztérium pénteken, miközben a Ford, a GM és a Mercedes-Benz is az első nyolc hónap sikereiről számol be.

MNO
2011. 09. 09. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves összehasonlításban az augusztusi 1,38 milliós darabszámú értékesítés alig több, mint 4 százalék növekedést mutat. A világ immár legnagyobb autópiacán az idei év első nyolc hónapjában csaknem 12 millió darab gépkocsi talált gazdára. Az autógyártás némileg meghaladta az értékesítés növekedésének ütemét: augusztusban 8,7 százalékos volt.

A különböző ösztönző intézkedéseknek köszönhetően tavaly látványosan megugrottak az autóeladások, 2010-ben 32 százalékos volt a növekedés, ami azt jelentette, hogy 18 millió új autó került az utakra. A trend tudatos visszafogása, a lassabb növekedés következtében az idén – előrejelzések szerint – húszmillió alatt lesz az eladott autók száma, az éves növekedés egy számjegyű lesz.

A külföldi autógyártók mindeközben folyamatos sikerekről számolnak be, a Ford Motor China például a január és augusztus közötti értékesítési statisztikájában 11 százalékos bővülést jelentett, a General Motors pedig eladásainak augusztusi 13,4 százalékos emelkedésével 205 885 darabos rekordot állított fel.

A Mercedes-Benz ugyancsak pénteken közzétett adatai szerint augusztusban 14 080 gépkocsit értékesített, ami 5,5 százalékkal jobb eredmény a tavalyi év azonos időszakához képest. A növekedés 2010-hez mérten január és augusztus között 41 százalék. A cég elnök-vezérigazgatója, Klaus Meier meggyőződése, hogy cége teljesíteni fogja idei tervszámait, ami sajtóértesülések szerint 20 százalékos éves növekedést jelent. Az S-osztály szedánjából 48 százalékkal több fogyott, mint tavaly az első nyolc hónapban; összesen 20 825 darabot vettek meg a kínai vásárlók, s ebből augusztusban 2200-nak adták át a kulcsait. Piaci elemzők megjegyzik, előbb-utóbb a luxusautók kategóriájában is forgalom-visszaesésre lehet számítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.