Jönnek a mezőgazdasági árak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a mezőgazdasági árak júliusi alakulását. Éves szinten 35,3 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak júniusban, nagyobb ütemben, mint 2010 júniusában, amikor 0,6 százalékkal mérséklődtek.

MNO
2011. 09. 12. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanakkor májushoz képest júniusban az áremelkedés dinamikája mérséklődött, mert az előző hónapban az agrártermékek ára 37,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A növényi termékek ára 46,7 százalékkal nőtt júniusban az előző év júniusához hasonlítva, míg 2010 júniusában a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek. Tavaly júliusban – az előző négyhavi csökkenés után – jelentősen, 12,8 százalékkal emelkedett az agrártermékek termelőiárszintje az előző év azonos időszakához képest, míg január-júliusban 5 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál.

A korábbi hónapokban, tavaly márciusban, áprilisban, májusban és júniusban 4,1, 5,7, 0,6 és megint 0,6 százalékkal csökkentek az árak az előző év azonos időszakához képest, míg januárban 2 százalékkal, februárban pedig 0,3 százalékkal emelkedtek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.