Jüanmilliárdok áramlanak Tibetbe

A kínai központi kormány az idén kezdődött ötéves tervidőszakban összesen közel 47 milliárd dollárnak megfelelő összeget kíván fordítani 226 tibeti projektre – tájékoztatott a tibeti kormányzat illetékese egy keddi ülésen elhangzottakról.

MNO
2011. 09. 14. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetés részben infrastrukturális beruházásokat, a környezetvédelmet, a lakásépítést, az egészségügyet és a társadalombiztosítást, valamint a szakképzést és más, a tibetiek megélhetésével kapcsolatos területeket érintenek – derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből, amely idézi Hao Penget, az autonóm terület kormányzatának elnökhelyettesét. Hao elmondása szerint 2015-ig több mint 90 milliárd jüant (14 milliárd dollár) fektetnek az infrastruktúrába, benne a Tibet székhelyét, Lhászát az autonóm terület második legnagyobb városával Sigatszéval összekötő vasútvonal megépítésére.

A tervek között szerepel még Kína belső területeire vezető autópályák és a Zangmu vízerőmű megépítése. A beruházási összeg egyharmada „a társadalmi, gazdasági fejlődés serkentését” fogja szolgálni Tibet vidéki területein, ami magában foglalja új utak építését, öntözőrendszerek kialakítását, a vidéki otthonok ivóvízellátását, a villany- és gázszolgáltatás bevezetését. A vidéki lakosság egészségügyi és szociális ellátására is ebből a keretből költenek.

A pénz mintegy 8 százaléka az úgynevezett őshonos ágazatok fejlesztését szolgálja, amibe a turizmus, a bányászat, a mezőgazdaság, így az állattenyésztés is beletartozik. Körülbelül 5 százalék jut a környezetvédelmi beruházásokra: a lápok és legelők védelmére, a talajerózió megfékezésére és a városi szennyvízkezelésre. A Tibet társadalmi, gazdasági fejlesztésének programját lefektető, 2010 elején elfogadott terv szerint a vidéki tibetiek körében az egy főre jutó jövedelemnek 2020-ig meg kell közelítenie az országos átlagot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.