Kábellopás a HÉV vonalán

Kábellopás miatt pótlóbuszok szállítják az utasokat az 5-ös (szentendrei) HÉV vonalán Kaszásdűlő és a Batthyány tér között. Az okozott kár 3,5 millió forint – tájékoztatott a BKV fődiszpécsere.

MNO
2011. 09. 23. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős János elmondta, pénteken délelőtt ismeretlen tettesek egy betápláló kábelt loptak el a Tímár utcai állomásnál. A helyreállítás folyamatban van, a szakemberek várhatóan délután 16.30-ra végeznek a munkákkal – jelezte.

A BKV és a Budapesti Közlekedési Központ közös közleménye szerint a péntek délelőtti kábellopás is minden bizonnyal speciálisan szervezett elkövetők műve. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kábeltolvajok okozta anyagi kár. A kábel- és felsővezeték-rendszer megrongálásával és eltulajdonításával tavaly mintegy 224 milliós kára származott a társaságnak, idén eddig 76 millió forint ez az összeg – írják.

A közlemény hangsúlyozza, az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV- és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák a zökkenőmentes utazást, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára. A feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése ugyanis az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.

Márciusban precedensértékű ítélet született kábellopásügyben, hiszen 7 vádlott esetében született jogerős bírói ítélet, amikor 1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélték őket. A BKV a rendőrség mellett számít az utasok együttműködésére is, ezért kérik, hogy aki bűncselekményre utaló tevékenységet észlel, értesítse a cég fődiszpécserét a 317-5166-os telefonszámon vagy a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.