Kalózok foglalták el a tankert

Kalózok hatalmukba kerítettek egy kőolajszállító tartályhajót szerdán a nyugat-afrikai Benin partjainál, és túszul ejtették a legénység 23 tagját – közölte a nemzetközi tengerhajózási hivatal.

MNO
2011. 09. 15. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadás a benini fővárostól, Cotonoutól 62 tengeri mérföldre történt akkor, amikor a ciprusi zászló alatt hajózó bárkáról éppen áttöltötték a nyersolajat egy Norvégiában bejegyzett tankerbe. A fegyveres támadók megszállták a ciprusi felségjelzésű – de egy spanyol cég tulajdonában álló – hajó fedélzetét, és magukkal hurcolták a Fülöp-szigeteki matrózokból és spanyol, perui és ukrán tisztekből álló legénységet.

A kalózok felszálltak a másik tanker fedélzetére is, de ezen a személyzet bezárkózott a gépházba, és megvárta, amíg a fegyveresek elmennek. Az utóbbi időben egyre gyakoribbak a kalóztámadások a nyugat-afrikai Guineai-öbölben. A kontinens túlsó felén, a kelet-afrikai partok mentén szomáliai kalózok tartják rettegésben a hajósokat. Megfigyelők szerint ma már a nigériai és benini vizeken ugyanakkora a kalóztámadás kockázata, mint Szomália partjainál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.