Kártérítést kapott a rab a „rossz tartás” miatt

Embertelen börtönkörülményekért ítélt meg kártérítést egy olasz bíróság egy szabadult elítéltnek. Az összeg ugyan csekély, de lehetőséget nyitott az olaszországi büntetés-végrehajtási intézetek több mint hatvanezer lakója számára.

MNO
2011. 09. 13. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lopásért töltött egy hónapot a dél-olaszországi Lecce börtönében a 28 éves tunéziai férfi. Amikor távozott, ügyvédet fogadott és bírósághoz fordult, részletesen beszámolva büntetése körülményeiről. Egy tizenegy négyzetméteres cellában raboskodott, ahol egy kicsi ablak, egy vécé volt, napi egy óra fűtés a hidegebb időben és az, aki a háromszintes ágy legtetején aludt, alig fél méterre volt a mennyezettől.

Az embertelennek minősített körülmények miatt a bíróság 220 eurós kártérítés kifizetésére kötelezte a börtönt a rabnak okozott egzisztenciális kárért. Csekély összeg, de súlya annál nagyobb – hangoztatta az olasz sajtónak a rab ügyvédje.

Olaszországban most először született ilyen ítélet, és a leccei börtön rabjai közül máris további negyvenen nyújtottak be kártérítési kérelmet. A hétszáz férőhelyes leccei Borgo San Nicola börtönében több mint ezerháromszáz rab tölti büntetését.

Ugyanez a helyzet mind a kétszáz olaszországi börtönben: a 43 ezer főt befogadni képes fegyintézetekben idén júliusban 63 ezernél is több volt a rabok száma, akiknek több mint fele még tárgyalása kezdetére várt. Ennyi rab a második világháború óta nem volt az olasz börtönökben. Tavaly 63 rab lett öngyilkos az olasz börtönökben – olvasható a Szent Egyed Közösségnek az itáliai börtönhelyzetről idén nyáron közölt jelentésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.