Katasztrófával érne fel, ha az euróövezet szétesne

Az 1930-as évek nagy depressziójához hasonló katasztrofális következményekkel járna az euróövezet szétesése, ezért nem szabad megengedni, hogy ez bekövetkezzen – vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

MNO
2011. 09. 30. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az HSBC bankcsoport vezető közgazdászai által összeállított átfogó „katasztrófa-forgatókönyv” szerint a valutaunió felbomlása megingatná az egész európai pénzügyi rendszert, a jelenlegi perifériális tagállamokban hiperinflációt, az exportorientált nagy központi eurótagországokban pedig – saját valutájuk várható meredek felértékelődése miatt – gazdasági összeomlást okozna.

Az HSBC szakértői szerint az euróövezet problémáit nem kizárólag a perifériális tagállamok féktelen hitelfelvételei okozták, hanem az is, hogy a központi tagállamok könnyű kézzel szórták ezeket a hiteleket. Ez az euró létrehozása után kialakult versenyképességi egyensúlytalanságok eredménye, és éppen a hitelező tagállamok nagy versenyképességi előnye járult hozzá a valutaunió rendszerszintű bajaihoz: Németország folyamatosan duzzadó folyómérlegtöbbletei szolgáltatták ugyanis a forrást a periféria hitelfelvételi „boomjához” – fejtegetik pénteki elemzésükben az HSBC londoni közgazdászai.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.