Kedvezményeket kapnak az adóhivataltól a jó adózók

Kedvezményt kapnak az adóhivataltól azok az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő észak-magyarországi adóalanyok, akik korábban pontosan teljesítették kötelezettségeiket. Esetükben ez azt jelenti, hogy haladékot kapnak a befizetés pótlására, fizetési kedvezményt is igényelhetnek, így nem azonnali, csak utolsó lépcső a végrehajtás – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön.

MNO
2011. 09. 08. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „jó adózó” státusszal együtt járó kedvezmények körét a vállalkozások érdekvédelmi szervezeteivel folytatott tárgyalások eredményeként alakította ki a hivatal, jó adózónak pedig a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő adóalanyokat tekinti – áll a közleményben. Az adatbázisba a 11UK21 számú nyomtatványon, elektronikus úton kérhetik felvételüket az érintettek.

Mint a főigazgatóság közli, a vállalkozói kamarák régi elvárása volt, hogy az adókötelezettséget korábban pontosan teljesítő adózók ne szembesüljenek azonnal a törvény szigorával, ha átmeneti fizetési nehézségük keletkezik. Ez ugyanis általános esetben a végrehajtási eljárás néhány napon belüli megindításával, a bankszámlák megterhelésével, jövedelemletiltással, ingó- és ingatlanlefoglalással járhat. Ezen túlmenően az adóhatóság a végrehajtás tényét közzéteszi hivatalos honlapján, a cégbíróság pedig a cégjegyzékben, így az azonnali végrehajtás rosszabb banki besorolást és pályázati sikertelenséget is okozhat.

Mindezek elkerüléséért a régió adóigazgatóságai a késve fizető jó adózóknak először csak felszólítást küldenek. Ennek kézhezvételével az érintettek haladékot kapnak a befizetés pótlására, illetve fizetési kedvezményt igényelhetnek. A végrehajtást pedig csak akkor indítják meg, ha a felszólítás eredménytelen marad.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.