Kemény árharcban a nagyfogyasztók

Erdősi Csaba
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételekkel ugyan, de az áramszolgáltatók hajlandónak mutatkoznak az áramár csökkentésére az ipari nagyfogyasztóknak. Az ügy előzménye, hogy amint az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete (Ipenerg) rámutatott, egy jogszabály-előkészítési hiányosság miatt a fogyasztók egy csoportja duplán fizeti meg a villamos energia árába beépített távhőár-támogatást.
Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a villamosenergia-törvény július 1-jén hatályba lépő módosítása értelmében a távhőszolgáltatás támogatását szolgáló villamos és hőenergiát kapcsoltan termelő erőművektől származó áram átvételi kötelezettsége megszűnt. Ez a fogyasztók áramköltségét kilowattóránként 1,7–1,9 forinttal csökkentette. Ezzel egy időben bevezették az úgynevezett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat. Ez kilowattóránként 1,2 forint. Ebből következően az áram ára 50-70 fillérrel kellett volna, hogy csökkenjen mindenki számára, csakhogy a szabadpiacon vásárló fogyasztók közül azok, akik korábban olyan szerződést kötöttek, amely magába foglalta az I. fél évben érvényben lévő szabályok szerinti kapcsolt termelésből származó energia megvásárlását is, rosszul jártak – hívja fel a figyelmet a problémára az Ipenerg. A jogszabály ugyanis nem rendelkezik a hatályban lévő szerződések módosításáról, így a fogyasztóknak a régi és az új szabályok szerint is meg kell fizetniük a szóban forgó árelemet. Ez 2011-ben mintegy 10-12 milliárd forint többletterhet jelent a fogyasztóknak.
Az egyesület tájékoztatása szerint a kereskedők a többletköltség egy részét elengednék, de ezt kedvezőtlen feltételekhez kötik, például a szerződések versenyeztetés nélküli meghosszabbításához. Az egyesület nem javasolja, hogy a fogyasztók ebbe belemenjenek. Közleménye szerint az Iepenerg többször is az illetékes minisztériumhoz fordult segítségért, ám választ még nem kaptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.