Kenőpénzt csikartak ki a főváros közelében, őrizetben 17 rendőr

A bolgár közlekedési rendőrség 17 tagját vették őrizetbe kedden, amiért kenőpénzt csikartak ki az autósoktól egy autópálya főváros közeli kivezető szakaszán – jelentette be Nikolaj Kokinov szófiai főügyész.

MNO
2011. 09. 27. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök „rendszeresen kisebb összegeket kértek a sofőröktől a rájuk kiszabott súlyosabb bírságok elengedése fejében” – mondta Kokinov. Leleplezésükre a rendőrségi korrupció felszámolását célzó, „Botok” fedőnevű művelet keretében került sor.

Az elnevezés egy korábbi hasonló esetre utal. Májusban a dél-bulgáriai Pazardzsik és Plovdiv városokban tartóztattak le tucatnyi rendőrt, akik egy éven át rendszeresen megsarcolták a sofőröket az egyik autósztrádán, s a beszedett pénzt botjukba rejtették.

A sebességhatár túllépéséért megállított vezetők inkább zsebbe fizettek, minthogy büntetőpontokat vonjanak le tőlük. A rendőrök pedig manipulálták a sebességmérő radarokat, hogy azok a ténylegesnél magasabb értékeket rögzítsenek.

2010 óta több mint 170 bolgár rendőrt büntettek meg vagy bocsátottak el korrupció miatt. Az EU-országok belügyminiszterei múlt csütörtökön ismét elutasították Románia és Bulgária csatlakozását a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez, arra hivatkozva, hogy bár határvédelmi rendszere kiépült, a két ország továbbra sem tesz meg mindent a korrupció és a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépésért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.