Késik a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény

Egyre kétségesebb a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény sorsa Szlovákiában. A késés legfőbb oka a kormánykoalíción belüli nézeteltérések és a jövő évi költségvetés átírása. Eredetileg 2012-es hatállyal szerették volna elfogadni, viszont a jelek szerint 2013 előtt aligha léphet életbe. A tervezet már hónapok óta a kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök fiókjában pihen – írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfőn.

MNO
2011. 09. 26. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Addig nem terjesztjük a koalíciós tanács elé a törvényt, amíg nem látjuk, hogy sikeresek lehetünk” – nyilatkozta a lapnak Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke. Hozzátette, először a jövő évi költségvetés módosításánál szeretnék elérni, hogy több jusson a kisebbségeknek – a tervezett 4 millió eurós keretet 10 százalékkal emelnék.

„Látok esélyt arra, hogy ezt a törvényt komoly tárgyalások árán elfogadják majd, de a koalíció most képtelen a költségvetésen és az euró védelmi mechanizmusán kívül másra koncentrálni” – véli Bugár.

A kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály tervezete Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi kormányalelnök hivatalában még tavasszal elkészült. Célja egyebek között az, hogy ne a mindenkori kormányzatok határozzák meg, mennyi jut adott évben a kisebbségi kultúrák támogatására.

A tervezet elfogadása esetén a jelenlegi pályázati rendszer is átalakulna. Bizonyos rendezvényekre nem kellene minden évben külön-külön pályázni. Az érintett szervezetek két vagy három évre akkreditálnák magukat, és azokban az években automatikusan megkapnák az állami hozzájárulást. Kialakulna egy kiemelt intézményfinanszírozás is, amelyben a megyei fenntartású kisebbségi intézményeket dotálnák.

Ha a törvény elfogadásáról még az idén megegyezés születne, leghamarabb akkor is csak 2013-tól léphetne életbe, ugyanis legkevesebb két hónapba telik, amíg a parlament harmadik olvasatban is elfogadja. Információink szerint a csúszás másik oka, hogy a koalíciós képviselők egy része szerint túl gyors tempóban kerülnek terítékre a „magyar ügyek” – a Híd témái.

Míg a Híd kritikusai szerint a párt nem elég erélyes és következetes a kisebbségi témákban, addig a koalíciós partnerek egy része úgy véli, Bugárék nagyon is sikeresek ezen a téren, legalábbis választóiknak többet tudnak felmutatni, mint a többiek – olvasható az Új Szóban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.