Kész elfogadni a „kvartett” béketervét az izraeli külügyminiszter

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap kijelentette: kész elfogadni a közel-keleti „kvartett” (az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország) új béketervét. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/811984" target="_blank">• Úgy tűnik, Abbász nem fogadja el a „kvartett” béketervét</a></strong>

MNO
2011. 09. 25. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli és a palesztin fél között közvetítő „kvartett” képviselői pénteken azt javasolták, hogy a felek egy hónapon belül üljenek össze, dolgozzák ki a tárgyalások menetrendjét és módszertanát, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, s 2012 végéig kössék meg a végleges békeszerződést.

Liberman szerint a javaslat „igen pozitív pontja a tárgyalások előfeltételek nélküli megkezdése”. Miközben hangoztatta „fenntartásait a megfogalmazást illetően”, pozitív hozzáállását azzal indokolta, hogy Izrael tartozik ezzel az Egyesült Államoknak.

Sokat tett az USA

„Az Egyesült Államok nagy erőfeszítéseket tett a kvartetten belül azért, hogy megszülessen ez a javaslat, s közben támogattak bennünket a kairói nagykövetségünk körüli válságban és Barack Obama elnöknek az ENSZ-ben mondott beszédével is” – mondta az izraeli diplomácia vezetője. „Remélem, hogy a palesztinok ezúttal vállalják felelősségüket, és nem menekülnek el előle” – tette hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnököt azzal vádolta, hogy „állandóan ürügyeket keres a tárgyalás megkerülésére. Most egyébként megint talált egyet, az izraeli–palesztin gazdasági kapcsolatokról szóló párizsi egyezmények módosítását követelve. De szó sem lehet róla, hogy akár csak egy vesszőnyit is változtassunk azokon.”

Abbász szombaton kijelentette, hogy módosítani akarja az 1994-ben kötött egyezményt, mert „igazságtalannak” tartja azt. A palesztin elnök nem fogja elfogadni a „kvartett” pénteken nyilvánosságra hozott, gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervét – legalábbis ezt sugallta szombaton, amikor New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazautazva a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak. Leszögezte, hogy nem egyezik bele semmi olyan javaslatba, amely nem veszi figyelembe a béketárgyalások felújítására vonatkozó palesztin feltételeket. Abbász azt mondta, hogy tanulmányozzák a javaslatot, de rögtön hozzátette, hogy nem fogadnak el semmi olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását, illetve azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a „kvartett” közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.