Kétnyelvű táblák: a törvény mindenkire vonatkozik

György Ervin prefektus felszólította a Kovászna megyei közintézményeket, hogy mihamarabb helyezzenek ki kétnyelvű táblákat, amelyeken az intézmények neve románul és magyarul is fel van tüntetve – írták a keddi romániai magyar lapok.

MNO
2011. 09. 20. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika és a Háromszék beszámolt a prefektus (a román kormány megyei képviselője) sajtóértekezletéről, amelyen kifejtette: feladata felügyelni a törvények betartását, így szem előtt kell tartania a kisebbségek jogainak biztosítását is. Az erre vonatkozó romániai törvény a prefektus feladatai között világosan megfogalmazza, hogy biztosítania kell az anyanyelv használatát az állampolgárok és a kormány intézményei közötti kommunikációban azokban a helységekben, amelyekben a kisebbséghez tartozó személyek számaránya meghaladja a húsz százalékot.

„Az érvényes jogszabályok értelmében kérni fogom a közintézményektől, hogy megnevezésüket írják ki az állam hivatalos nyelve mellett magyarul is, hiszen Kovászna megye lakosságának 70 százaléka magyar nemzetiségű” – jelezte György Ervin. Elmondta: az elmúlt időszakban több bejelentést kapott arra vonatkozóan, hogy közterületen nem tartják be a kétnyelvű feliratozásra vonatkozó előírásokat. Mint mondta, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is kérte a prefektúrát, hogy figyeljen a magyar nyelv használatára.

„A törvény egyformán vonatkozik mindenkire, nincs kiút, kénytelenek leszünk megkezdeni a kampányt: vigyázni kell arra, hogy a feliratok törvényesek legyenek, először románul, majd magyar nyelven kell szerepelnie a megnevezésnek” – szögezte le a prefektus.

A prefektúra Antal Árpád beadványa után két levelet kapott, egyet szeptember 9-én, egyet pedig 15-én. Ezekben azoknak az intézményeknek a listája szerepel, amelyek a mai napig nem voltak hajlandók feltüntetni a többségi lakosság nyelvén is elnevezésüket.

Erdély András, a Kovász­na megyei prefektus szóvivője a Háromszéknek elmondta: a legfrissebb jelzések után kivizsgálnak minden esetet, és ahol beigazolódik, hogy megalapozott az észrevétel, kötelezik az intézményt, teljesítse a törvényes előírásokat. Más kérdés, mennyi­re lesz eredményes a kampány – tette hozzá –, hiszen ezek az állami intézmények elszámolással tartoznak ugyan a prefektusnak, de valódi főnökük a miniszterük, és magyar felirat akkor kerül fel, ha Bukarestből is erre utasítják őket.

György Ervin felhívta a figyelmet: a magáncégek ugyancsak kötelesek románul is feliratozni a köztéri hirdetéseiket. A törvény szerint bármilyen nyelven kiírhatják a reklámjaikat, de kötelező módon románul is meg kell jelenjen az üzenet. A Krónika emlékeztet: augusztusban György Ervin pihenőszabadságát kihasználva Valentin Ionascu alprefektus intézményeket, cégeket szólított fel, hogy ne használjanak magyar nyelvű feliratokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.