Kevesebb a magyar elsős Horvátországban

Csökkent az idei tanévben iskolába kerülő magyar kisdiákok száma Horvátországban – írta az Új Magyar Képes Újság című eszéki hetilap internetes oldalán.

MNO
2011. 09. 05. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Erna, a horvátországi magyar iskolák tanügyi főtanácsosa a hetilap érdeklődésére elmondta, hogy míg tavaly az előző évekhez hasonlóan alakult az elsősök létszáma, addig a szeptember 5-én elkezdődött 2011–2012-es tanévben szinte minden iskolában csökkent a számuk. Laskón és a hozzá tartozó területi iskolákban, Várdarócon és Kopácson tavaly tíz új elsőst írattak be, az idén pedig hat diák szülei döntöttek úgy, hogy magyar tagozatra járatják gyermeküket.

Hasonló a helyzet Vörösmarton is, ahol tavaly 12, az idén tíz az általános iskola első osztályába lépő magyar anyanyelvű diákok száma. Közülük kettő a vörösmarti központi iskolában, kettő Csúzán, négy Sepsén és kettő Újbezdánban kezdi meg tanulmányait. Az eszéki magyar iskolaközpontba tavalyhoz képest eggyel kevesebb, öt elsőst írattak be az idei tanévre.

Egyedül Kórógyon nem változott a helyzet, ahol az idén is három elsősnek csöngettek be szeptember 5-én. A hetilap cikkéből kiderül, hogy az évről évre kevesebb elsős nemcsak a magyar tanintézményekre vonatkozik, hanem országosan jellemző.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.