Kezdeményezés az egységes európai segélyhívó rendszerért

Kósa Ádám és négy képviselőtársának kezdeményezésére újabb, a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyű hozzáférését biztosító indítvány kerülhet az Európai Parlament elé, amennyiben azt a képviselők támogatásukról biztosítják. A javaslat célja a 112-es egységes európai segélyhívó rendszer teljes értékű használatának biztosítása a siketek, a nagyothallók, valamint a beszédsérültek számára – áll Kósa Ádám sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 09. 13. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság terjesszen elő jogalkotási és szabványosítási javaslatokat annak érdekében, hogy a tagállami 112-es szolgáltatás elérése valóban mindenki számára teljes mértékben akadálymentes legyen, kiemelten kezelve a videotechnológiát alkalmazó jelnyelvi, illetve a valósidejű szövegalapú szolgáltatásokat is. A javaslat szorgalmazza továbbá olyan következő generációs 112-es szolgáltatás kifejlesztését, amely teljes mértékben hozzáférhető és megbízható; a készülékektől és hálózatoktól független; s működése a szimultán kommunikáció koncepcióján alapulna.

Az Európai Parlament képviselői – folytatódik a közlemény – egyre gyakrabban teszik tanújelét annak, hogy kiemelt kérdéskörnek tekintik a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének támogatását. Kósa Ádám fideszes képviselő kiemelte: határozott törekvése, hogy a siker érdekében a fogyatékos emberekért indult kezdeményezések többpárti összefogásban öltsenek testet. Jelen kezdeményezés négypárti alapon nyugszik: a néppárti frakció részéről Kósa Ádám és a román Marian-Jean Marinescu, rajtuk kívül pedig a liberális Gesine Meissner, a szocialista Gianni Pittella, valamint a zöld Eva Lichtenberger vettek részt az előkészítésben.

A kezdeményezés sikeréhez hozzájárulhat, hogy idén júniusban az EP jelenlegi törvénykezési periódusának legnagyobb arányú támogatását szerezte meg az ipari termékek csomagolásának Braille-írással való ellátásának szükségességéről szóló írásbeli nyilatkozat. Ezt a javaslatot is a néppárti Kósa Ádám jegyezte négy, különböző frakcióbeli képviselőtársával együtt. Az akkori indítványt 447-en támogatták, köztük Bokros Lajos kivételével az összes magyar nemzetiségű képviselő – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.