Kijöttek a gödörből az írek

Írország szezonális hatásoktól tisztított bruttó hazai terméke a várt 0,25 százaléknál gyorsabb ütemben, 1,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest – tájékoztatott csütörtökön az ír statisztikai hivatal, a CSO. Elemzők azonban óvatosságra intenek, mivel a negyedéves adatok az Írországban működő multinacionális vállalatok jövedelmei miatt hagyományosan volatilis mozgást mutatnak.

MNO
2011. 09. 22. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves szinten 2,3 százalékkal bővült az ír GDP, szemben az első negyedévi 0,3 százalékos növekedéssel. Akkor az előző negyedévhez képest 1,9 százalékkal nőtt az ír gazdaság. Michael Connolly, a CSO vezető statisztikusa a szervezet közleményében óvatosságra intett, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari termelési és exportadatok nem adnak okot a túlzott eufóriára. A második negyedévi adat által jelzett trend várhatóan nem folytatódik – tette hozzá.

Oliver Mangan, az AIB Global Treasury vezető közgazdásza szerint is meghatározó lesz az ír gazdaság pályáját tekintve a világgazdaság növekedési ütemének lassulása. A bruttó nemzeti termék (GNP), amely sokak szerint hűbb képet ad az ír gazdaság teljesítményéről, negyedéves összehasonlításban 1,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 3,0 százalékos visszaesést követően. Éves szinten 1,1 százalékkal nőtt az ír GNP az első negyedévi 1,0 százalékos bővülés után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.