Kilenc éve nem történt ilyen

Svájcban kilenc év óta a legnagyobb mértékben esett augusztusban a fogyasztói hangulatot tükröző mutató, amit az UBS nagybank tett közzé kedden. Az index 0,79 pontra süllyedt a júliusi 1,28 pontról, s ezzel alig van a 2002–2003-as, illetve a 2008–2009-es recesszió idején regisztrált szint fölött.

MNO
2011. 09. 27. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A UBS közleménye szerint a mutató csökkenéséért jórészt az erős frank felelős. Az indexet az UBS öt almutató – a forgalomba helyezett új autók száma, a kiskereskedelmi forgalom alakulása, a svájciak által eltöltött vendégéjszakák száma helyi szállodákban, az általános fogyasztói hangulatindex, illetve a hitelkártya-tranzakciók a UBS-en keresztül az eladási pontokon – alapján számolja ki.

Nem jobb az üzleti hangulat sem Svájcban: a múlt héten napvilágra került adatok szerint több mint két és fél éve a legalacsonyabb szintre esett szeptemberben a ZEW üzleti bizalmi index. A svájci kormány egy hete jelezte, hogy a korábban vártnál jóval szerényebben bővül az idén és jövőre a gazdaság az erős frank és a globális lassulás miatt: az idei ütem 1,9, a jövő évi 0,9 százalék lesz. Korábban a gazdasági államtitkárság 2,1 százalékot várt az idei és 1,5 százalékot a jövő évre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.