Kilökik a spermájukat, ha nem elég dominánsak

Brit kutatók felfedezték, hogy a tyúkok nem mindennapi képességgel rendelkeznek, amellyel képesek kiválasztani utódaik apját. Az alkalmatlan kakasok spermáját egyszerűen kilökik magukból.

MNO
2011. 09. 09. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kakasok úgy próbálják biztosítani génjeik túlélését, hogy annyi tyúkkal párzanak, amennyivel csak tudnak. Az alsóbbrendűnek ítélt hímek genetikai anyagának eltávolításával azonban a tyúkok kivívták, hogy mégis legyen választásuk utódaik apját illetően – írják a kutatók az American Naturalist című folyóiratban. Számos állat – a zebrától egyes rovarokig – alkalmazza a spermakilökés stratégiáját, ennek evolúciós okai azonban többnyire homályosak. A madarak közül az erdei szürkebegy hímjei kényszerítik a tojókat az őket megelőző apajelöltek szaporodóanyagának kilökésére. A tyúkok esetében azonban, úgy tűnik, a nemek közti harcot a nőstények kezdeményezték.

Az Oxfordi Egyetem kutatói svédországi elvadult házityúkokat tanulmányoztak. A párzások közül sok erőszakos volt, hisz a kakasok kétszer akkorák, mint a tyúkok. Ha pedig párzás előtt már nem választhatják meg partnerüket, akkor legalább az aktust követően lehetőségük nyílik arra, hogy az általuk legalkalmasabbnak ítélt kakas legyen az utódaik apja – fejtette ki a kutatás vezetője, Rebecca Dean a BBC hírportálja szerint. A tyúkok még akkor is éltek e lehetőségükkel, amikor nem kényszerből párosodtak. Már az is kiváltotta e viselkedést, ha a hím a rangsor alján helyezkedett el.

Esélyeik életben tartására ezért ezek a kakasok nagyobb mennyiségű ejakulátumot juttatnak be a nősténybe. Dean szerint a ravasz tyúkok azonban még ezzel is számolnak. Az alárendelt kakasok ejakulátumának ugyanis nagyobb részét lökik ki magukból, mint a rangsor élén állókénak. Így az aktus előtt és után egyaránt a domináns kakasokat részesítik előnyben. A háztáji tyúkok valószínűleg hasonló taktikát alkalmaznak, de általában kevesebb választási lehetőségük van, mint vadon élő svéd rokonaiknak – vélekedtek a kutatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.