Kína rég nem látott mélypont felé közelít

A kínai gazdaság növekedési üteme jövőre 9 százalék alá csökkenhet, amire egy évtizede nem volt példa – mondta a kínai devizafelügyelet vezető elemzője kedden Pekingben.

MNO
2011. 09. 06. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huang Kuopo szerint a kínai gazdaság növekedése erős korlátokba ütközik a következő időszakban. A lendületet egyebek között a kínai export iránt világszerte csökkenő kereslet fogja vissza, jövőre így a bruttó hazai termék (GDP) 2001 óta először 9 százaléknál kisebb mértékben növekedhet – mondta a szakértő . Az európai adósságválság is hátráltatja a fejlődést, az utóbbi hónapokban ismét fellángolt krízis „erodálja a bizalmat, és nagy kilengéseket okoz a globális pénzügyi piacokon” – mondta Huang.

Kína a legtöbbet exportáló ország a világon, első számú külkereskedelmi partnere pedig az Európai Unió. Az ázsiai ország gazdaságának lassulására a pekingi vezetéstől független elemzők is számítanak, a Reuters elemzői konszenzusa szerint 2012-ben 8,8 százalékos GDP-növekedés lehet. 2010-ben még 10,3 százalékkal nőtt a kínai GDP, az idén pedig 9,3 százalékos növekedés várható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.