Kínai segítség Fehéroroszországnak

Egymilliárd dollár hitellel finanszíroz – kedvezményes kamatozással – több közös nagyberuházást Kína a súlyos pénzügyi problémákkal küszködő Fehéroroszországban.

MNO
2011. 09. 18. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a kínai parlament Minszkben tárgyalt elnöke jelentette be szombaton. A hitel felhasználásával egyebek között cellulózgyárat létesítenek és egy szállodát építenek fel a fehérorosz fővárosban. Vu Pang-kuo bejelentette továbbá azt is, hogy Kína 70 millió jüan (csaknem 11 millió dollár) vissza nem térítendő segélyt is nyújt Fehéroroszországnak.

A tavalyi elnökválasztások előtt túlköltekezett a fehérorosz állam, aminek hatására magasra duzzadt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emiatt a fehérorosz rubel árfolyama folyamatosan gyengült. Az ország központi bankja devizatartalékának közel negyedét fordította idén őszig a nemzeti valuta támogatására. Tavaly október és idén február között a devizatartalék 60 százalékkal csökkent, és a központi bank adatai szerint februárban 4 milliárd dollár volt.

Az egyre romló helyzet miatt az ország május elején 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt. Részben ennek hatására meglódult az infláció, a lakosság pedig pánikszerűen szinte mindent felvásárolt a boltokban, ami áruhiányhoz vezetett.

A gazdasági minisztérium májusban felülvizsgálta a 2011-re vonatkozó inflációs előrejelzéseket. A tárca becslése szerint az infláció, amely júliusban éves szinten 48,4 százalék volt, az év végére elérheti a 75 százalékot is. A pénzügyi válság megoldásának egyik lépéseként szeptember közepétől Minszk megszüntette a helyi rubel árfolyamrögzítését, és a devizapiaci kereslet-kínálat alakítja a fehérorosz valuta árfolyamát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.