Kirakodóvásár Budapest belvárosában

Kirakodóvásárral, salsamenetrekord-kísérlettel, őstermelői piaccal, vándorkiállítással, valamint a lengyel és az ír kultúra kincseit bemutató programokkal várja az érdeklődőket a hétvégén a belvárosban megrendezésre kerülő Királyi Vásár.

MNO
2011. 09. 07. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Deák tér és a Nagymező utca közötti hétszáz méteres útszakaszon helyi és meghívott árusok fogják várni portékáikkal a látogatókat – mondta el az MTI-nek Király Gabriella, a kétnapos rendezvény illetékese. Mint hozzátette: a kezdeményezés ötletét a bécsi Neubaugassén évente kétszer megrendezésre kerülő kirakodóvásár adta, amelyet naponta legalább százezren szoktak felkeresni.

A Király utca forgalomtól elzárt szakaszán kézművestárgyakat, ruhákat, textíliákat és gasztronómiai remekműveket kínáló piac mellett különleges programok fogják várni az érdeklődőket. Szombat délutánra a leghosszabb salsamenet világrekordjának megdöntését tűzték ki célul a szervezők. A látványos próbálkozást a Guinness-rekordok bírája fogja felügyelni, és összesen 1600 táncosra lesz szükség a rekord hivatalos bejegyzéséhez.

Az Anker közben mindkét napon őstermelői és biovásár lesz. A hungarikumokra és közvetlen termelői értékesítésre szakosodott piacot először rendezik meg a fővárosban, de a szervezők célja, hogy rendszeressé tegyék a kezdeményezést – mondta el Király Gabriella.

A vásár keretein belül kerül sor az Aroma – Színek, képek és arcok a romák világából című vándorkiállítás zárására. A május óta úton lévő tárlat utolsó állomása ugyanis a Central Passage lesz.

Lengyelország is a Király utcába költözik a hétvégére. A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet jóvoltából a látogatók megismerhetik Lengyelország műemlékeit, a magyar–lengyel történelmi múlt emlékeit és az ország népművészeti kincseit. Emellett a brazil, az osztrák és a roma kultúrába, valamint a 2010-ben Európa Bajnokságot nyert Irish Feet tánccsapatnak köszönhetően az ír sztepp rejtelmeibe is beleshetnek.

A legkisebbeket játszóház, arcfestés és kézműves-foglalkozás várja. A Kazinczy és a Király utca sarkán lévő játszótér tűzfalának felső részét a Suppré-Neopaint csapatának művészei varázsolják újjá a vásár kezdetéig. A fal alsó részét pedig a rendezvény ideje alatt festhetik meg a gyerekek saját elképzeléseiknek megfelelően.

A Király utca – Design utca Klaszter által szervezett vásár, valamint a programok ingyenesek lesznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.