Kisebb GDP-emelkedésre és növekvő inflációra számítanak

A jövő évi GDP-előrejelzést a keddi 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette, az inflációs prognózist 3,9 százalékról 4,7 százalékra emelte a csütörtökön közzétett inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB), figyelembe véve a 2012. évi költségvetési tervezetet.

MNO
2011. 09. 22. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei előrejelzés változatlan: 2011-ben a GDP 1,6 százalékkal nő, az infláció évi átlagban 3,9 százalék lesz. A jelentés készítői a 2012-es inflációs prognózisban már számoltak a minimálbér 18 százalékos és a garantált bérminimum 15 százalékos emelésével. Az MNB szerint az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű egyenlege (ESA) az idén 1,9 százalékos többlettel zár, jövőre a költségvetési tervezet előtt 3,7 százalékos deficittel számolt a jelentés, a 2012. évi költségvetési tervezet után a hiány 3,4 százalékra módosult, azaz a kormány által kitűzött 2,5 százalékos hiányhoz további 0,9 százalékos javulást szükséges elérni.

„A jelentés 275 forint/euró árfolyamból indult ki, és azzal számol, hogy a rövid távon érzékelhető leértékelődési folyamat után stabilizálódik a forint” – mondta Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.