Kiszivárgott: hétfő estig válaszolnia kell a kormánynak

A görög kormánnyal tárgyaló nemzetközi hitelezők a már elfogadott 15 megszorító intézkedés végrehajtásának felgyorsítását követelik a pénzügyi segély újabb részletének kifizetéséhez – értesült kormányzati forrásokból a To Vima görög pénzügyi portál.

MNO
2011. 09. 19. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedések között van közalkalmazottak elbocsátása, az állami fizetések és nyugdíjak befagyasztása, a fűtőolaj jövedéki adójának emelése, a veszteséges állami szervezetek bezárása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a privatizáció felgyorsítása – írja a To Vima. Valamennyi lépés már szerepelt az athéni törvényhozás által júniusban elfogadott megszorítócsomagban.

Az internetes oldal egy kiszivárgott pénzügyminisztériumi elektronikus levélre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a görög kormánynak hétfő estig kell válaszolnia, hogy milyen lépéseket kíván tenni az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank alkotta trojka követeléseinek teljesítése érdekében. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a trojka és a görög kormány hétfőn 14 órakor kezdik meg a tárgyalásokat az újabb részlet kifizetéséről.

Egyelőre telefonos egyeztetések zajlanak, mivel néhány európai szakértő még nem tudott a helyszínre utazni. A hétfői megbeszélést követően ülést tart a görög kabinet.

Görögország 2010 májusában kapott 110 milliárd eurós segélyt az euróövezeti államoktól és az IMF-től. A támogatás 8 milliárd eurós részletének kifizetése szeptemberben lenne esedékes, de az erről folytatott korábbi tárgyalások eredménytelenül zárultak, mivel a trojka elégedetlen volt a görög költségvetési kiigazítások végrehajtásának ütemével. Amennyiben a most kezdődő egyeztetések sikerrel zárulnak, akkor októberben juthat újabb forráshoz Görögország.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.