Kitakarítják a Duna partját

Duna-tisztításra várják az önkénteseket lelkes fiatalok, akik egy kampány keretében a XI. és a XXII. kerület határán lévő Hosszúréti-patak befolyásánál lévő Duna-szakaszt tervezik megtisztítani.

MNO
2011. 09. 23. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés ötlete a Természetvédelmi Világalap (WWF) táborában született meg, amelyen Bulgária, Románia, Ausztria és Magyarország hat-hat fiatalja vett részt. A csapat tíz napot töltött együtt, elhatározták, hogy a jövőben közös, nemzeti projektekkel hívják fel a társadalom figyelmét fontos környezeti problémákra. Ezek közül elsőként a Duna-tisztítás projektet szeretnék megvalósítani.

„Az akció mind a négy országban szeptember 24-én 10 órától kezdődik, mert úgy gondoltuk, így talán nagyobb figyelmet kap a kezdeményezés” – fogalmazott Marosváry Dorottya, a program egyik szervezője. „Nem tudjuk, összesen mennyi embert mozgat meg az akció, de reméljük, sokan eljönnek. Fontos, hogy a fiatalok között európai szinten elindult egy kezdeményezés, egy arra irányuló szándék, hogy ne a felnőttek irányításával, hanem saját elgondolásunkból tegyünk valamit a környezetünkért” – fűzte hozzá a szervező.

A szemét vízből való kihalászására a fiatalok nem rendelkeznek eszközökkel, ezért a Duna-tisztítás a Duna-part menti szemétgyűjtést jelenti, az ily módon eltávolított hulladék nem szennyezi majd a folyót, így közvetve a Duna tisztítását jelenti.

Az akció a XI. és a XXII. kerület határán, a Hosszúréti-patak befolyásánál lesz. Szombaton reggel 10 órakor lesz a találkozó a Városház téren, a 47-es villamos végállomásánál. Onnan indulnak a helyszínre az önkéntesek, kesztyűkkel, zsákokkal és megkezdik a szemétszedést. „A tisztítás végén palackpostát engedünk a Dunába, amiben leírjuk akciónkat, esetleg verseket, írásokat teszünk bele a Dunáról. Aki szeretne, hozzon magával írást, fotót vagy bármit, ami a Dunáról eszébe jut, bízunk benne, hogy valahol, valaki kifogja és elolvassa” – fűzte hozzá a szervező.

Az Újbudai Önkormányzat támogatja a kezdeményezést és biztosítja a szemétszedéshez szükséges zsákokat és a hulladék elszállítását. A „Tisztaságot Újbudán!” akció keretében 2011 tavaszán hirdette meg a kerület belterületi részeinek nagytakarítását, amelyhez a lakosság segítségét kérte az önkéntesség európai éve kapcsán. A takarításhoz közel ezren csatlakoztak. Ősszel ismét megtörténik a kerület szervezett kitakarítása, ezúttal a külterületi illegális lerakóknak is „hadat üzen” az önkormányzat. Újbuda idén megnyerte a Zöld Iroda Versenyt, igyekszik kerékpárosbarát kerületté válni, és nagy gondot fordít a szelektív hulladékgyűjtésre is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.