Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kitárul a reformkorba nyíló időkapu

Szeptember 23–25. között időutazásra hív Balatonfüred: a Romantikus reformkor fesztivál a múltba repíti vissza a vendégeket Füred meseszép belvárosában. A hétvégén minden a XIX. századot idézi: a zenei és az irodalmi műsorok, a sportbemutatók, a korhű szórakozási lehetőségek és az ínyenc fogások a város éttermeiben.

MN
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókai Mór-emlékház, Blaha Lujza egykori nyaralója, Horváth-ház, megannyi gyönyörű, nagy múltú klasszicista épület és kultúrtörténeti emlék… Nem csoda, hogy Balatonfüreden sétálgatva romantikus hangulatba kerül az ember. Hát még ha több száz, reformkori ruhát viselő hölgy és úr korzózik a város utcáin és terein! Bájos lánykák fodros napernyőkkel, elegáns gavallérok sétapálcával, fess huszárok, tiszteletre méltó dámák gyermekeikkel. Nem véletlenül vonz annyi látogatót évről évre a Romantikus reformkor rendezvénysorozat, amely igazi séta a századok között, változatos programokkal fűszerezve.
A Bergmann cukrászdában elsajátíthatjuk a tarokk alapjait, a Kerektemplomtól vezetett városnéző séták indulnak, a Balatoni Borok Házában tartott borkóstolókon pedig megtudhatjuk, milyen nedűket kortyoltak eleink Füreden. Az 1800-as évek hangulatát idézi a népművészeti és iparművészeti vásár a Vitorlás téren, akárcsak a város éttermeiben kínált, eredeti receptúrák szerint készített reformkori étkek is. A programot divatbemutató, kiállítások és ismeretterjesztő előadások színesítik.
A program csúcspontja persze az idén is a hintós felvonulás lesz, amely szombaton fél egykor indul a Szent István térről, zenés kísérettel, huszárokkal. Péntek és szombat este a Gyógytéren szerenád szól cigányzenekarral. A Kisfaludy Színpadon fellép egyebek között a Rajkó zenekar, a Princess, a Csopak Táncegyüttes és Besenczi Árpád, a Vaszary-villában Deutsch Anita és Kinizsi Ottó ad elő jeleneteket Laborfalvi Róza és Jókai Mór életéből. Az Anna Grand Hotelben szombat este reformkori bálon mulathatunk. A zenét a Madarak zenekar szolgáltatja, és műsort ad Krizbai Teca is. A szervezők ugyanis több programba is bevonják a vakokat és gyengénlátókat – ahogy a reformkori elődök is felismerték a velük való foglalkozás fontosságát. A reformkori bál és a borkóstoló kivételével valamennyi program ingyenesen látogatható.

Infó: www.balatonfured.info.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.