Kivizsgálnák a sötét múltat

Igazságtételi bizottságot akar felállítani a brazil kormány az 1964 és 1985 közötti katonai diktatúra idején elkövetett súlyos visszaélések kivizsgálására.

MNO
2011. 09. 14. 1:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati tisztségviselők szerint a testület létrehozására vonatkozó javaslat a még mindig befolyásos fegyveres erők és a kongresszus részéről is elégséges támogatást élvez, így a következő hetekben nagy valószínűséggel jogerőre emelkedhet. A dél-afrikai – az apartheid rendszer leleplezésére hivatott – igazságtételi és megbékélési bizottsághoz hasonló testület létrehozásával a dél-amerikai ország egy 26 éves tabut törne meg.

A januárban hivatalba lépett Dilma Rousseff brazil államfő mandátuma első évének kiemelt feladatai közé sorolta egy ilyen tényfeltáró bizottság létrehozását. Az egykori baloldali gerillaharcos Rousseff maga is a sötét múlt áldozata, hiszen az 1970-es években kegyetlenül megkínozták a diktatúra szolgálói. A kormányzó Munkáspárt már egy jó ideje követeli a súlyos visszaélések elkövetőinek felelősségre vonását, Brazília első női államfőjének azonban tekintettel kell lennie a hadseregre is, nehogy úgy tűnjön, a reváns fűti a baloldali politikai elitet.

A brazil vezetés mostani lépése bátortalannak tűnik a szomszédos Argentína és Chile hasonló ügyben tett intézkedésével összehasonlítva. Buenos Aires és Santiago egyaránt bíróság elé citálta és bebörtönözte az ország katonai diktatúrájának vezető képviselőit. Brazíliában a szomszédos államokhoz képest jóval kevesebb, mintegy 500 ember halt meg vagy tűnt el a több mint 20 éven át tartó katonai diktatúra idején, de eddig még egyetlenegy személyt sem vontak felelősségre az akkori kegyetlenkedésekért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.