Kolompár: November végére megszülethet az ítélet

November 30-án elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon többek között sikkasztás miatt folyó perben. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a per keddi napján kitűzte az ítélethirdetésig tervezett tárgyalási napokat, és hangsúlyozta: ha nem történik jelentős csúszás a bizonyítási eljárásban, a kijelölt időpontban ítéletet hoz.

MNO
2011. 09. 20. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2009-ben indult büntetőper kedden tanúkihallgatásokkal folytatódott. A bíróság a másodrendű vádlott, az előzetes letartóztatásban lévő Kolompár László lányát szerette volna tanúként kihallgatni, de ő jogával élve nem vállalta, hogy válaszol a feltett kérdésekre. A bíróság ezután egy kórházban fekvő tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró októberre öt, novemberre nyolc tárgyalási napot tűzött ki. A tanúkihallgatásokat október végén befejezi a bíróság, majd iratismertetés következik, végül a perbeszédekre kerül sor. A Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult büntetőpert újabb vádiratok benyújtása után három másik üggyel egyesítették. A tanácsvezető bíró a 2010. június 17-i tárgyaláson bejelentette: a tárgyalás elölről kezdődik, mert azt megelőzően 2009 októberében tartott tárgyalást, és több mint hat hónap eltelt.

A 2010. februárra tervezett tárgyalást azért kellett elhalasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg. Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért őt jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem megsértésének bűntettével tettesként, két alkalmazottat pedig társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. Eszerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, s további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.