Komoly fenyegetést kaptak a palesztinok

Juval Steinic izraeli pénzügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszthetik a Palesztin Hatóság költségvetésének 40 százalékát jelentő adó- és vámbevételek átutalását, ha Mahmúd Abbász palesztin elnök kéri egy palesztin állam felvételét az ENSZ-be.

MNO
2011. 09. 21. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az én véleményem szerint, bár erről nincs kormánydöntés, ha a palesztinok megsértik a békeegyezmény alapjait, meg kell gondolnunk, hogy átadjuk-e nekik az adóbevételeket” – mondta a Benjámin Netanjahu kormányfőhöz közel álló jobboldali, Likud párti miniszter a Reuters hírügynökségnek kedden adott interjújában.

Mint mondta, a Palesztin Hatóság nevében Izrael által beszedett adók és vámok összege mintegy 500 millió sékel (135 millió dollár) havonta. Steinic május elején már kis időre befagyasztotta a Palesztin Hatóságnak járó átutalásokat, attól tartva, hogy a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek közötti megállapodás következményeként a pénz az Izraelt el nem ismerő iszlamista Hamász kezébe jut.

Ha Abbász valóra váltja egyoldalúan kinyilvánított célját, az ENSZ-felvételi kérelem benyújtását, akkor az kudarcot fog vallani – fejezte ki reményét Steinic, és megkérdőjelezte, hogy a Palesztin Hatóság képes lesz-e egy stabil államot igazgatni ott, ahol az adományok és a nemzetközi segélyek a költségvetés 40 százalékát jelentik.

„Aggódunk amiatt, amit Gázában láttunk – mondta az interjúban a pénzügyminiszter, utalva az övezetre, ahonnan az izraeli erők hat éve kivonultak, majd két éven belül a Hamász vette ott át az uralmat. – Aggódunk, mert ez egy ellenséges lépés.” Izrael kétoldalú egyezményen és nem egyoldalú deklaráción alapuló békét akar – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.